Lalić: Zakon o mladima uskladiti s potrebama mladih i tržištem rada

24.09.2019. 13:48 / Izvor: Fena
Lalić: Zakon o mladima uskladiti s potrebama mladih i tržištem rada

Vijeće mladih Grada Mostara organiziralo je u utorak javnu interaktivnu diskusiju o Zakonu o mladima FBiH i njegovoj efikasnoj provedbi.

Vijeće mladih Grada Mostara organiziralo je u utorak javnu interaktivnu diskusiju o Zakonu o mladima FBiH i njegovoj efikasnoj provedbi na kojoj je ukazano na propuste u implementaciji tog zakona te istaknuto kako bi zakon trebalo uskladiti s potrebama mladih, a posebno s tržištem rada.

"Sam tekst zakona je dobra podloga za daljnji rad. Međutim, kao i svaki drugi zakon u našoj zemlji često, i u mnogo slučajeva, zakon se ne implementira na onaj način kako je napisano. S obzirom da je zakon poprilično star i da su se okolnosti promijenile u zadnjih desetak godina, samim tim taj zakon treba prilagoditi današnjim potrebama mladih ljudi, prvenstveno tržištu rada", kazao je predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Mirza Lalić. Ukazao je i na nepostojanje Strategije prema mladima, kao i na potrebu formiranja vijeća mladih na nivou kantona.

"Grad Mostar je u suštini ispunio dobar dio obaveza propisanim zakonom, međutim, s obzirom da ovaj grad nema Gradskog vijeća, da nema lokalnih izbora već dugi niz godina, nije usvojio strategiju prema mladima koja bi bila dobar temelj kao politika prema mladim ljudima za dugoročan period, a ovako su to jednostavno 'ad hoc' rješenja, od dana do dana", ocijenio je Lalić.

Dodao je da postoji potreba formiranja kantonalnog vijeća mladih, i to radi nuđenja mladim ljudima mogućnosti za određene projekte i grantove, kao i za izradu kantonalne strategije mladih.

"Širok je spektar mogućnosti i prijedloga koje možemo zajedničkim snagama uputiti da se te odredbe ili izmijene ili u potpunosti implementiraju", poručio je predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara.

Učenica Petra Čuže naglasila je da većina mladih odlazi iz zemlje jer ovdje ne vidi svijetlu budućnost. Dodala je kako se mladi, zapravo, i ne trude da bi ostali u BiH te da nisu dovoljno informirani.

"Dosta njih ne zna ništa o pravima mladih, ne zna koliko zapravo imaju ovdje, jer druge zemlje to puno bolje plasiraju", poručila je Čuže.

Današnjoj radionici prisustvovali su predstavnici i drugih omladinskim udruženja i organizacija iz Mostara kako bi zajedno pokušali detektirati probleme i propuste u Zakonu o mladima i njegovoj implementaciji te predložiti konkretna rješenja koja će poboljšati položaj mladih.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti