Lamija Kozarić, direktorica Izvozno-kreditne agencija BiH - Treba se zaštititi od opasnosti partnerova bankrota

28.11.2008. 08:55 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Lamija Kozarić, direktorica Izvozno-kreditne agencija BiH - Treba se zaštititi od opasnosti partnerova bankrota

Kreditno osiguranje trenutačno je najatraktivniji proizvod Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA BiH), državne agencije čiji je zadatak, jednako kao i ostalih članica Praškoga kluba, poticanje izvoznika. Njime se domaćem izvozniku osigurava naplata potraživanja od inozemnog kupca, kojima je odobreno odgođeno plaćanje robe do maksimalnih 180 dana. IGA BiH nudi i jamstva za primljene avanse od kupaca te jamstva za dobro obavljanje posla. Direktorica IGA-e BiH Lamija Kozarić objašnjava da osim poslova osiguranja i jamstava, IGA svojim klijentima nudi usluge financiranja osiguranih potraživanja u razdoblju odgode plaćanja. IGA BiH, dakle, ne osigurava investicije u zemlji, a u svom mandatu ima osiguranje investicija domaćih poduzeća u inozemstvu, ali samo od političkih i ratnih rizika.

• IGA se bavi osiguranjem od raznih vrsta nekomercijalnih rizika. Na koji se način vi štitite u vrijeme ove sveopće fi nancijske krize?

- Agencija IGA reosigurava 65 posto svog portfolia kreditnog osiguranja. Na taj način dijelimo rizik neplaćanja osiguranih kupaca s jednim od vodećih europskih reosiguravatelja Atradius Re-om. Princip našeg rada je podjela rizika, kako kod osiguranja tako i kod garancija i financiranja. Posljedice krize koje mi osjećamo su indirektne, jer neki od naših evropskih i internacionalnih partnera, trenutačno, nisu spremni na preuzimanje kreditnih rizika. Ne samo u radu s IGA Agencijom, nego preuzimanje takvih rizika općenito je zaustavljeno na neodređeno vrijeme.

• Hoće li zbog povećanog rizika doći do poskupljenja usluga koje pružate?

- U razdoblju koje je pred nama najavljeno je poskupljenje svih usluga, bankarskih i osiguravateljskih. Hoće li i kako kriza pogoditi kupce naših osiguranika - izvoznika, tek ćemo

vidjeti. Sada nemamo nikakvih indicija o takvim posljedicama, tj. nemamo najavu potencijalnih šteta.

• Je li sada izraženija potreba za takvom vrstom osiguranja nego prije?

- Potreba za tom vrstom osiguranja uvijek postoji. Problem je u tome što naša poduzeća nemaju naviku taj instrument koristiti i osiguranje prije doživljavaju kao trošak, a ne kao instrument izvanredne zaštite uz zaista minimalan trošak. U financijskoj kulturi BiH fi rmi pojam osiguranja nije još prihvaćen onako kako se shvaća u razvijenim zemljama. Naime, osiguranje pozicija na aktivi povećava kvalitetu pasive. Osim toga, naši privrednici mnogo polažu na povjerenje prema svojim poslovnim partnerima. Ali ovdje je sporno povjerenje u svog poslovnog partnera. Ti partneri, naime, u današnjim uvjetima mogu lako mogu zapasti u poteškoće. Tada jednostavno ne da neće htjeti nego neće moći izvršiti plaćanje. To je osnovni smisao osiguranja. Osiguranje naplate potraživanja će, prema našim očekivanjima, biti sve poželjniji proizvod stoga što on predstavlja alternativu bankarskoj garanciji kupca ili akreditivu. Budu li banke imale problema s likvidnošću, valja očekivati da će cijena jamstva ili akreditiva biti veća. Istodobno će se pooštriti kriteriji za dobivanje takvog oblika osiguranja plaćanja. U takvim uvjetima očekujemo da će se izvoznici koji ne mogu svoju robu naplatiti unaprijed ili odmah nakon isporuke, a u želji da osiguraju svoje potraživanje, biti upućeni na korištenje instrumenta kreditnog osiguranja, koje, trenutačno u BiH jedino nudi Agencija IGA. Dakle, kratak odgovor na vaše pitanje je potvrdan.

Razgovarala: Elvira Ahmetović

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti