Lažno predstavljanje i prevare: Uhapšen direktor firme u BiH

30.10.2020. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Lažno predstavljanje i prevare: Uhapšen direktor firme u BiH

Pretres je izvršen zbog postojanja osnova sumnje da je odgovorna osoba tog privrednog subjekta počinila produženo krivično djelo - prevara u privrednom poslovanju.

 Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u srijedu su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona (TK) i po naredbi Općinskog suda Živinice izvršili pretres u poslovnim prostorijama privrednog subjekta "Windsor Group" d.o.o Zavidovići, koje se nalaze u Živinicama.

Pretres je izvršen zbog postojanja osnova sumnje da je odgovorna osoba tog privrednog subjekta počinila produženo krivično djelo - prevara u privrednom poslovanju.

Prilikom pretresanja poslovnih prostorija pronađeni su i oduzeti predmeti pribavljeni izvršenjem spomenutog krivičnog djela, a nakon čega je odgovorna osoba – direktor d.o.o. „Windsor Group“, inicijala Ž. S. (1963.), lišen slobode, saopćeno je iz FUP-a.

Naime, Ž. S. se sumnjiči da je od 01.09. do 29.10.2019. godine kao direktor „Windsor Group“, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom iz Bileće (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu, a pri tome se lažno predstavljajući kao Esad Boroz i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu vrijednosti 27.000 KM, uz uvjete da osoba iz Bileće unaprijed uplati iznos od 14.000 KM, što je i učinio, uplativši na račun firme „Windsor Group“ novčani iznos od 14.000 KM.

Međutim, kako se u saopćenju navodi, spomenuta CNC mašina nakon uplate novca nikada nije isporučena niti je bilo stvarne namjere za njenom isporukom, a na koji način je osumnjičeni pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 14.000 KM.

Isto tako, a, kako se nadalje navodi, osumnjičeni Ž. S. je početkom marta 2019. godine kao direktor „Windsor Group“, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa licem iz  Cazina (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu sa pripadajućom opremom kupoprodajne vrijednosti od 91.602 KM.

"Nakon toga je kupac od 16.04. do 10.06.2019. godine, osumnjičenom isplatio novčani iznos od 15.340 KM na ime kupoprodajne cijene, te po istom osnovu u zamjneu za dio novca mu isporučio mašine za obradu drveta i elemente namještaja u ukupnoj vrijednosti od 10.700 KM, te iznos od 1.500 eura, nakon čega osumnjičeni u dogovorenom roku nije isporučio CNC mašinu, niti je imao namjeru istu isporučiti, na koji način je pribavio za sebe protupravnu imovinsku korist u iznosu od 29.100 KM", navodi se.

Osumnjičenik je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te je u zakonskom roku predan na dalju nadležnost Kantonalnom Tužilaštvu tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

"S obzirom na to da se radi o osobi koja je povratnih u izvršenju krivičnog djela - prevara u privrednom poslovanju te da postoje indicije da je moguće na prijevaran način oštetio i druge fizičke ili pravne osobe, pozivamo građane da se obrate Terenskom uredu Tuzla FFUP-a ili Kantonalnom tužilaštvu TK, ukoliko su oštećeni od imenovanog", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti