Libijci žele Klasovo znanje i iskustva

13.03.2013. 13:18 / Izvor: Oslobođenje
Libijci žele Klasovo znanje i iskustva

Uprava privatizacijske agencije iz Libije je posjetu zemljama bivše Jugoslavije krenula iz BiH, naglasivši da je ova posjeta važna i zbog uspostavljanja ekonomskih odnosa dviju zemalja.

Delegacija Agencije za privatizaciju i unapređenje investicija Libije, tokom boravka u BiH razgovarala je sa predstavnicima Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, a posjetila je i preduzeće Klas, želeći na taj način detaljnije upoznati sve tokove privatizacije jedne firme.

Haris Kuskunović, direktor Klasa, nakon što je gostima poželio dobrodošlicu, govorio je o osnovnim djelatnostima Klasa, proizvodnji, opremi te historijskim tokovima kroz koje je firma prolazila. 

Privatizacija u praksi

"Klas je kompanija koja je ove godine proslavila 110 godina postojanja i koja je prošla više sistema u svojoj historiji. Godišnje proizvedemo 160.000 tona gotovih proizvoda, imamo blizu 1.000 zaposlenih. Kada je riječ o poslovnim djelatnostima Klasa, na prvom mjestu je mlinarstvo, zatim pekarstvo. Raspolažemo najsavremenijom opremom, i to mlinovima za preradu pšenice, ječma i kukuruza", istakao je Kuskunović.

Vlasnik Grupacije MIMS, a ujedno i vlasnik firme Klas Mujo Selimović tokom sastanka govorio je o osnovnim tokovima privatizacije i svim problemima sa kojima se sadašnji vlasnik susretao. Članovi delegacije iz Agencije za privatizaciju i unapređenje investicija Libije ima li su mnogo pitanja vezanih za proces privatizacije (jer njihova zemlja tek treba da pristupi toj proceduri), a Selimović je na svako pitanje detaljno odgovorio te pokušao pojasniti kako to sve izgleda u praksi.

Uprava privatizacijske agencije iz Libije je posjetu zemljama bivše Jugoslavije krenula iz BiH, naglasivši da je ova posjeta važna i zbog uspostavljanja ekonomskih odnosa dviju zemalja.

Korisni savjeti

"Sastanak sa ljudima iz firme Klas je bio veoma uspješan. Vrlo sam optimističan i nadam se da će nam njihovi savjeti biti od pomoći. Klas je jedna od firmi koja je prošla sve tokove privatizacije i koja je ima ona iskustva koja trebaju Libiji. Naravno da će nam koristiti svi savjeti koje smo dobili od vlasnika Muje Selimovića, ali to ćemo sve primijeniti prema našim potrebama. U svakom slučaju, bilo je vrlo interesantno čuti kroz koje je sve faze prolazio Klas. Ono što nam dodatno ulijeva povjerenje jeste činjenica da njen vlasnik vrlo dobro poznaje tržište Libije", istakao je nakon sastanka profesor Abdalla I. Shamia.

Ali Berzig, član Agencije za privatizaciju i poticaj stranog kapitala, te jedan od direktora sektora u ovoj Agenciji smatra da će sve informacije biti od izuzetne koristi tokom privatizacije u Libiji.

"Obilazeći Klas i razgovarajući sa vlasnikom ove firme, imali smo priliku vidjeti kako to sve izgleda u praksi. Ta iskustva su od velike važnosti za nas", kazao je Berzig.

Nakon BiH, libIjska delegacija planira posjetiti Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti