(Lider BiH) Iz Birača oteto 1,2 mlrd KM

05.03.2009. 12:24 / Izvor: Lider poslovni tjednik
(Lider BiH) Iz Birača oteto 1,2 mlrd KM

Investicije koje je obećavala aktualna vlast Republike Srpske i koje su, prema najavama, trebale označiti prekretnicu u razvoju tog BiH entiteta, a vrijedne su nekoliko milijardi KM, propadaju ili se očekuje njihova propast. U najmanju ruku, sve privatizacije, osim privatizacije Telekoma Srpske, za koju je Vlada inkasirala 646 milijuna eura, sumnjive su. Priča počinje s češkom kompanijom ČEZ, koja će RS koštati 1,4 milijarde eura.

Slijede problemi s gradnjom autoceste Banja Luka - Gradiška, čijih se šest kilometara gradi čak šest godina, a austrijski Strabag će tek sljedeće godine ući u investicijske radove, iako je bilo najavljivano da će to biti ove godine. Najnoviji projekt je autocesta Banja Luka - Doboj, čija bi gradnja, prema najavama, trebala početi sredinom godine. No, s obzirom da je za rješavanje imovinskopravnih odnosa na toj dionici potrebno više od četiri milijuna KM, uskoro će se vidjeti kakva je budućnost i te investicije.

Ucjena otpuštanjem

Posljednjih dana ponovno je na površinu isplivao novi-stari problem s Fabrikom glinice Birač. Naime, otkad je 2003. godine prodana Ukio banko investicijskoj grupi iz Litve, ta tvornica je veliko breme Vladi RS-a. Vlada je za nju od srpnja 2003. do srpnja prošle godine platila 29 milijuna KM za struju, a odobrila je i reprogramiranje obveza teških devet milijuna KM na 15 godina. Uza sve to, u kolovozu prošle godine Birač je zbog gubitka od 107 milijuna eura otpustio 245 radnika. Da tomu nema kraja govori i posljednji zahtjev vlasnika tvornice kojim su od Vlade RS-a zatražili pomoć u iznosu od 80 milijuna KM da bi prevladali financijsku krizu. Litavci su zaprijetili da će zaustaviti proizvodnju te automatski otpustiti više od tisuću radnika ne dobiju li taj novac. Zatražili su odgodu i reprogram plaćanja poreza, struje, željezničkog prijevoza i mazuta te otplatu duga za plin, kupnju sirovine i dobivanje kredita od Investicijsko- razvojne banke RS. Virginijus Vajega, direktor Birača, pravdao je te zahtjeve padom cijene glinice na svjetskom tržištu.

- U mjesec dana cijena aluminija na svjetskom tržištu pala je na 1.200 do 1.350 dolara za tonu, dok je cijena glinice pala na 150 dolara po toni, što je u prosjeku pad od oko 60 posto u posljednjih sedam mjeseci - rekao je Vajega.

piše: Jasmina Šehić

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti