(Lider BiH) Stop prodaji: Vlada FBiH proglašava neuspjelom privatizaciju Aluminija

17.07.2009. 09:54 / Izvor: Lider poslovni tjednik

Privatizacija Aluminija Mostar, ne dogodi li se neko čudo, definitivno je propala i samo je pitanje vremena kad će Vlada Federacije BiH donijeti i formalnu odluku o proglašenju dvoipolgodišnjih pregovora s najboljim ponuđačem na tenderu za prodaju 88 posto kapitala. Komisija za privatizaciju Aluminija poslala je Vladi FBiH dugoočekivani konačni izvještaj u kojem predlaže da se proces privatizacije proglasi neuspjelim. Razlozi za propast privatizacije kriju se u nemogućnosti da se s konzorcijem švicarskog Glencora, domaćeg Feala i hrvatskih Dalekovoda postigne dogovor u vezi s cijenom struje za Aluminij te saniranja odlagališta crvenog mulja, za koje je potrebno izdvojiti oko 100 milijuna dolara. Unutar komisije ne postoji ni suglasnost kako razriješiti vjerojatno i najspornije pitanje koje koči privatizaciju, ali i sve druge poteze u vezi s mostarskim kombinatom, a to je konačna verifi kacija vlasničke strukture. Prije početka aktualnog procesa privatizacije, rukovodstvo Aluminija je s Vladom FBiH postiglo dogovor nazvan Sporazum o rješavanju spornih pitanja između Vlade i Aluminija. Tim sporazumom utvrđeno je da u Aluminiju država ima 44 posto kapitala, TLM iz Šibenika 12 posto, dok je preostalih 44 posto kapitala takozvani nenominirani kapital!

Politika i pravo

Takva odrednica o vlasništvu nad kapitalom ne postoji u domaćem zakonodavstvu i, prema tvrdnjama predstavnika Vlade FBiH u Komisiji za privatizaciju, sve i da se zaključi ugovor o privatizaciji, pravno nije moguće provesti prijenos vlasništva nad tim dijelom kapitala na nove vlasnike. Također ni preostali dio kapitala Aluminija uopće nije upisan u Registar vrijednosnih papira FBiH, iako Aluminij formalno djeluje kao dioničko društvo, pa je i njegov prijenos na nove vlasnike za Vladu pravno sporan. Nije tajna ni da takav sporazum nikada nije dobio podršku vladajućih stranaka iz Sarajeva koji od okončanja rata tvrde da je Aluminij većinski državna kompanija i da se to kad-tad mora priznati. Vahid Hećo, ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH kaže za Lider BiH da je dobio kopiju izvještaja komisije za privatizaciju u kojem se predlaže poništavanje privatizacije.

- Razgovarao sam o tome s novim premijerom Mustafom Mujezinovićem i uskoro očekujem da taj izvještaj dođe na dnevni red i da se Vlada izjasni o njemu, ali ako je stav Komisije da se privatizacija proglasi neuspjelom, ne vidim što bi Vlada drugo mogla uraditi - rekao je Hećo. Međutim u Upravi Aluminija smatraju kako je glavni krivac zastoja procesa privatizacije politika koja godinama opstruira sve što je u vezi s poslovanjem ove kompanije, te da bi promjenom takve politike i privatizacija ipak mogla doživjeti drugačiji epilog. Ivo Lasić, novi direktor Aluminija, tvrdi da je Uprava ove kompanije uvijek pružala ruku svim razinama vlasti za suradnju na zdravoj osnovi, tražeći da Aluminij baštini jednaka prava kao i sve druge tvrtke u BiH.

- Umjesto potpore, trpjeli smo podmetanja i opstrukcije pa Aluminij i danas plaća 20 posto skuplju električnu energiju od ostalih velikih pogona u FBiH, a zbog te smo skupoće, dok je država izvozila struju, mi bili primorani kupovati struju na svjetskom tržištu, što nas je samo prošle godine stajalo gotovo 13,5 milijuna eura – kaže Lasić.

Istekao sporazum

Direktor Aluminija napominje da je za kupnju 88 posto kapitala ove tvrtke, Konzorcij nudio 300 milijuna eura te zapošljavanje 150 novih radnika, priznavanje radnoga staža svim radnicima zaposlenima u Aluminiju do 31. prosinca 1991. godine, kao i obeštećenje radnika za vrijeme dok nisu radili, što nije ponudila nijedna druga tvrtka u državi. - Naš je sporazum s Vladom FBiH u vezi s procesom privatizacije istekao 8. svibnja. Smatramo da bi se Vlada FBiH, nakon 2,5 godine pregovora, konačno morala izjasniti u vezi s isporukom električne energije, održavanja crvenoga mulja prema postojećim zakonima te o upisu u sudski registar novoga vlasnika, za što je svoje mišljenje dao Ured za zakonodavstvo Vlade FBiH. Od novoga predsjednika Vlade Mustafe Mujezinovića, naročito nakon njegovih prvih istupa u javnosti u vezi s temama iz gospodarstva, opravdano očekujemo pomak nabolje i korektniji odnos Vlade FBiH prema Aluminiju - poručio je Lasić. Ministar Hećo, međutim, kaže kako stajalište Vladina Ureda za zakonodavsto o tome da je moguće izvršiti upis kapitala u slučaju privatizacije nije ispravno, jer to tijelo nije nadležno za davanje takvih komentara te da su institucije čija je to isključiva nadležnost rekle kako to, prema postojećim propisima, nije moguće. Dodatni problem u cijeloj je priči je i to da su bankarska jamstva koja su pratila ponudu konzorcija istekla potkraj prošle godine i konzorcij ih nije obnovio, a Vladi je u međuvremenu i poručeno da zbog novonastale situacije na tržištu konzorcij više ne pristaje na privatizaciju pod uvjetima postavljenim prije tri godine.

Skeptični sindikat

Zbog svega toga ni u Sindikatu Aluminija ne kriju skepticizam u vezi s mogućom prodajom tvrtke. Predsjednik Sindikata Aluminija Milenko Marić kaže da više ne vjeruje u uspjeh privatizacije, ali ipak očekuje da se Vlada FBiH izjasni o cijelom postupku. - Nadamo se da će novi premijer to staviti na glasovanje da se vidi tko to podržava, a tko ne. Smatramo da privatizaciju treba provesti prema prijašnjim odredbama tendera, odnosno u skladu s prijašnjom ponudom od oko 300 milijuna eura, jer ne želimo da se i Aluminij privatizira za sitan novac, kao što je bio slučaj s brojnim drugim tvrtkama - kaže Marić. Također smatra da je politika koja je blokirala Vladu ključni krivac za sada izvjesnu propast privatizacije. Ističe da su u Sarajevo prije dva mjeseca dolazili predstavnici konzorcija, ali da se s njima nitko iz Vlade nije želio ni sastati.

- Na taj su način poslali poruku koliko ozbiljno shvaćaju taj proces - kaže Marić. Inače, dok se čeka konačna odluka o privatizaciji, zbog globalne ekonomske krize Aluminij je u teškoj situaciji. Marić ističe da još nije bilo otpuštanja radnika, ali da je proizvodnja znatno smanjena kao i plaće.

piše ADMIR MUJANOVIĆ

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti