Lindab promovirao ekološku, inteligentnu i "zelenu" zgradu

15.11.2016. 08:55 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Lindab d.o.o. predstavila se ove godine na sajmu RENEXPO o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u Sarajevu.

Kompanija Lindab d.o.o. Sarajevo predstavila se ove godine na sajmu RENEXPO o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u Sarajevu.

Radi se o kompaniji koja posluje u sastavu švedske grupacije Lindab. Grupacija razvija, proizvodi i distribuira proizvode i sistemska rješenja ventilacije, klimatizacije i grijanja te čelične konstrukcije za jednostavniju gradnju.

Direktor kompanije Nermin Osmanović kazao je u razgovoru za portal Akta.ba da je sajam idealna prilika da se investitori upoznaju sa prednostima energetski efikasnih rješenja.

"Pozitivan primjer je nedavno otvoreni Hotel Hills gdje se investitor odlučio za korištenje proizvoda sa visokim stepenom rekuperacije", navodi on, dodajući da su u tom pogledu nastojali da svoje proizvode usmjere što više u tom pravcu.

"Tako smo ovdje, preko klima komora koje se koriste za pripremu svježeg zraka, išli na jedinice sa većim stepenom rekuperacije toplote. Na taj način je investitor u startu imao nešto veće troškove, međutim dugoročno gledano, ta razlika u cijeni će se isplatiti u toku eksploatacije i dugoročno donijeti beneficije", kaže Osmanović.

Ističe da investitori vode računa o eksplatacionim troškovima ukoliko im se prezentuju mogućnosti.

"Investitorima se mora približiti isplativost i energetska efikasnost jer koliko god da je ona inicijalno veća investicija, na dugoročni period se isplati", navodi on, napominjući da je njihova misija da pomognu investitorima i krajnjim korisnicima da razmišljaju u pravom pravcu i da svoje dugogodišnje iskustvo implementiraju što više na tržištu.

Kako kaže, nije samo eksploatacija proizvoda nešto što je energetski efikasno. Ono što preporučuju jeste da se koristi proizvod koji je proizveden na bazi energetski efikasne proizvodnje i uz održivi razvoj. "Tada kompletna priča dobija veći smisao", kaže naš sagovornik.

Osim Hotela Hillsa, referenc lista kompanije Lindab je velika. Tako su njihova rješenja i proizvodi implementirani u izgradnji Sportske dvorane Grbavica, Doma zdravlja Kumrovec, zgrade Kantonalnog tužilaštva u Zenici, Hotela Malak, te Lanaco upravne zgrade u Banja Luci i mnogim drugim objektima. Također, u toku su pregovori za još nekoliko trenunto aktuelnih objekata u BiH.

"Na bh. tržištu poslujemo već jako dugo, kupci i partneri znaju za nas kao i mi za njih. Mi imamo i taj predprodajni proces koji se sastoji i u savjetovanju o tome kako pristupititi problemu i kako ga riješiti. Također, nudimo i postprodajni proces odnosno imamo službu servisa koja servisira našu opremu", naglašava Osmanović.

Inače, ova internacionalna grupa postoji od 1956. godine, a na domaćem tržištu posluju dugi niz godina.

U početku je orijentacija grupacije na tržištu Bosne i Hercegovine bila na sistemima za klimatizaciju, grijanje i hlađenje, te visoko kvalitenitm profilisanim krovno-pokrivačkim limovima i sendvič panelima, čeličnim konstrukcijama, ali se od skoro nude i objekti na principu ključ u ruke.

Naime, u okviru Lindab grupacije posluje i Astron Building Technologies koji su fokurisani na proizvodnju konačnih rješenja - od proizvodnih hala, skladišta i garaža, pa do autosalona, kancelarijskih objekata i tržnih centara.

Poduzeće se bavi isporukom montažnih dvorana od unaprijed proizvedenih čeličnih elemenata i zahvaljujući tome izvedba naručene ekonomične i ekološke zgrade u nekim primjerima zahtjeva svega šest sedmica od definisanja svih detalja.

"Tako sa Lindabom možete zaokružiti cijelu priču sa jednim dobavljačem, odnosno isporučiocem. Naš moto Good thinking upravo odražava našu misiju i viziju", zaključuje Osmanović.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti