LIR predstavio aktivnosti i rezultate projekta FEMRED

18.01.2017. 10:02 / Izvor: Akta.ba
LIR predstavio aktivnosti i rezultate projekta FEMRED

Cilj sastanka bio je da se predstavnicima opština detaljno predstavi projekat i njegove aktivnosti i rezultati.

U hotelu Biser u Derventi, u četvrtak 12.01.2017 je održan uvodni sastanak projekta FEMRED. Sastanku su prisustvovali predstavnici sve četiri opštine iz područja koje pokriva projekat – Derventa, Laktaši, Srbac i Novi Grad.

Cilj sastanka bio je da se predstavnicima opština detaljno predstavi projekat i njegove aktivnosti i rezultati, te da se uspostavi Upravni odbor projekta u kojem je, pored predstavnika LIR Evolucije i LAG Savus-a, po jedan predstavnik iz sve četiri opštine.

Nakon prezentacije projekta, učesnici sastanka su diskutovali o stanju i problemima na sistemu zaštite od poplava na ciljnom području. Nakon provedene analize stanja i rizika, kroz projekat će biti provedeno čišćenje i rekonstrukcija odvodnih kanala ili proširenje kapaciteta pumpnih stanica u svakoj od četiri opštine, a u skladu sa budžetom projekta.  

Partneri će u narednom periodu započeti aktivnosti na analizi potreba za obukama osoblja lokalnih vlasti da razviju Nadzorne i Akcione planove kao i Zajedničku strategiju koordinacije koji će definisati raspoloživa sredstava i nadležnosti pojedinih grupa kako bi se pratila situacija prije nastanka poplava i omogućilo blagovremeno i efikasno reagovanje kada se poplave pojave. Takođe, mobilna aplikacija za komunikaciju u slučaju poplava će biti realizovana u okviru projekta.  

LIR Evolucija i LAG Savus kao partneri provode projekat FEMRED - Upravljanje vanrednom situacijom - poplavama i smanjenje rizika od poplava u regiji Derventa.

Opšti cilj projekta je umanjiti štete nastale u prethodnim poplavama i spriječiti ili umanjiti negativne efekte od budućih poplava kroz realizaciju pilot akcija i uspostavljanje menadžmenta i umanjivanja rizika u slučajevima vanredne situacije na području opština Derventa, Laktaši, Srbac i Novi Grad.

Projekat finansira Evropska unija, kroz program Pomoći civilnom društvu za oporavak od poplava. Ukupan budžet projekta je 219.560,92 EUR od čega Evropska unija finansira 197.604,83 EUR.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti