Ljekari jedinstveni u ocjeni da je situacija teška, trebaju prostor i kadar

16.03.2021. 07:58 / Izvor: Fena
Ljekari jedinstveni u ocjeni da je situacija teška, trebaju prostor i kadar

Predstavnici zdravstvenih institucija Kanton Sarajevo, danas su zastipnicima Skupštine KS prezentirali informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, kao i mjerama koje su poduzeli.

Predstavnici zdravstvenih institucija Kanton Sarajevo, jučer su zastipnicima Skupštine KS prezentirali informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, kao i mjerama koje su poduzeli.

Gotovo svi predstavnici institucija, KCUS-a, Opšte bolnice "Prof.dr Abdulah Nakaš", Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS te Kriznog štaba, resornog ministstva su jedinstvenog stava da je situacija jako teška, a da im je najveći problem u borbi protiv Covid-19 infekcije - prostor i kadar.

Predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je hronološki analizirao početak i razvoj epidemije koronavirusa, te naveo da u periodu 2020.godine epidemiološka situacija bila bolja, za razliku od današnje, kada je virus mutirao te je situacija postala teža.

"Nalazimo se u kritičnoj situaciji jer se bolnički kapaciteti brzo pune, zdravstveno osoblje je pri kraju fizičke snage. Obilijevaju i ljekari, tehničari, vozači", naveo je Vranić i dodao da je zdravstveni kadar nosilac borbe protiv Covid-19, i trebaju pomoć jer neće imati ko da liječi bolensne.

Direktor Opšte bolnice Ismet Gavrankapetanović kazao da dvorane nisu rješenje, jer lakši pacijenti mogu ići kući, ali da je potreban dodatan broj kliničkih mjesta.

"Važan je medicinski kadar, posebno medicinske sestre kao i ljekari", kazao je Gavrankapetanović te pozvao sve da se ne stvara panika.

Član Kriznog štaba Ednan Drljević je kazao da mutirani britanski soj koronavirusa se brže širi, te je neophodan kadar, medicinski i nemedicinski (higijeničari, vozači), ali i širenje bolničkih kapaciteta.

"Samo vakcinacija nas može izvući. I to je jedini izlaz i krize. Širenje bolničkih kapaciteta i lokdown na nivou FBiH", bio je konkretan dr. Drljević.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav je hronološki iznijela informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, da situacija nije dobra jer, od 1.februara je došlo do laganog porasta, a već prošla sedmica je taj porast bio za 33 posto u odnosu na prošlu kada je bilo 31 posto oboljelih, a povećan je i broj umrlih i to za 20 posto više.

"Najveći broj umrlih je u dobi od 61 godinu i više. Treba svi da shvatimo da je ključni momenat da se treba strogo pridržavati propisanih mjera", istakla je Pilav.

Također je naglašeno da su pozitivne rezultate dali i call-centri i drive-in punktovi, a to je rasteretilo domove zdravlja.

Direktor Hitne medicinske pomoći Adem Zalihić je, pored ostalog, podsjetio na dugogodišnji problem a to je primopredaja pacijenata. Pozvao je zastupnike Skupštine KS da apeluju na zdravstvene ustanove za otklanjanje tih problema, kako bi Hitna služba bolje funkcionirala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti