Ljekarska komora KS: Zdravstvo zahtijeva korjenite reforme

22.12.2015. 08:25 / Izvor: Fena
Ljekarska komora KS: Zdravstvo zahtijeva korjenite reforme

Delegati Skupštine Ljekarske komore KS upozorili su da je aktualna situacija u funkcioniranju i organizaciji zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo složena i opterećena materijalnim i organizacijskim problemima.

Delegati Skupštine Ljekarske komore Kantona Sarajevo upozorili su da je aktualna situacija u funkcioniranju i organizaciji zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo složena i opterećena materijalnim i organizacijskim problemima te zahtijevaju hitne korjenite reforme cjelokupnog sistema za koje kažu da moraju biti planski dobro osmišljene.

Na izvještajnoj sjednici Skupštine Ljekarske komore KS-a zatraženo je od nosilaca vlasti u Kantonu Sarajevo da osiguraju uvjete za najšire sudjelovanje zdravstvenih profesionalaca u kreiranju zdravstvene politike u Kantonu Sarajevo, puno sudjelovanje ljekarskih i drugih komora i strukovnih udruženja u analiziranju postojećeg stanja, kao i u kreiranje reformskih projekata i donošenje adekvatnih i propisa koji će, kako je istaknuto, biti uistinu provođeni.

"Problemi u zdravstvu prevršili su svaku mjeru. Glavni problemi su sudbina i raspodjela novca za zdravstvenu zaštitu, te kadrovska politika političkih partija koja je katastrofalna. Dok god se bude radilo ovako kako se sad radi, zdravstvo će biti bolesno. Važno je osigurati uvjete u kojima će tokovi novca biti vidljivi te biti omogućeno da na to imaju utjecaja i korisnici i pružaoci zdravstvenih usluga. Oni zasad nemaju niti uvida u to, a kamoli utjecaj", naglasio je predsjednik Komore Fahrudin Kulenović prije izvještajne skupštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti