Ljekovito bilje sa Sokoca na tržištu EU

19.12.2018. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Ljekovito bilje sa Sokoca na tržištu EU

Njihova destilaciona linija za proizvodnju eteričnog ulja kapaciteta je 1.500 L, sa mogućnošću proširenja na maksimalnih 6.000 L.

Berba ljekovitog bilja je tradicija na Romaniji, pa su poznati travari upravo tu sakupljali "narodnu medicinu" i ostvarivali dobit.

Ovu tradicuju prepoznao je Mladen Orašanin i njegova porodica, koja je 2015. godine osnovala firmu “Bilje i Ljekobilje” čija je osnovna djelatnost sakupljanje i prerada aromatičnog, ljekovitog bilja, gljiva i šumskih plodova.

Orašanin je za Akta.ba kazao da su prije osnivanja firme, živeći na selu, vršili otkup navedenog bilja i plodova za firme iz BiH, nakon čega su došli na ideju da bi i oni mogli biti jedna otkupna i distributerska firma i raditi za sebe, što se pokazalo ispravnim, jer svoje proizvode trenutno plasiraju na tržište EU.

"Mi trenutno tržištu nudimo poluprerađeno bilje, gljive i šumske plodove ali i eterična ulja od samoniklog šumskog bilja. Imamo vlastiti proizvodni pogon skromnih kapaciteta sa tendencijom povećanja po potrebi. Raspolažemo sa namjenskim objektom za čišćenje, sušenje i pakovanje šumskih plodova, gljiva, bilja i ljekovitog bilja koji je izgrađen prije dvije godine. Pored skladišta, posjedujemo i manju hladnjaču, neophodnu opremu za sušenje bilja, Ijekobilja i šumskih plodova, kao i destilator za proizvodnju eteričnih ulja", kaže Orašanin.

Njihova destilaciona linija za proizvodnju eteričnog ulja kapaciteta je 1.500 L, sa mogućnošću proširenja na maksimalnih 6.000 L.

Pogoni ovog malog, ali uspješnog pordičnog biznisa, nalaze se u selu Žljebovi koje se nalazi između opština Sokolac i Han Pijesak na nadmorskoj visini od 870 metara, u podnožju planine Romanije.

To je područje koje obiluje mnogobrojnim prirodnim resursima, što zbog svog geografskog položaja, tako i zbog  netaknutosti same prirode. Najzastupljenije gljive sa ovog dijela su šmrljak, vrganj i lisičarka, od šumskih plodove kleka i šipurak, kao i veliki broj raznovrsnog ljekovitog bilja.

Trenutno firma ima dva stalno zaposlena i dvadesetak osoba koje su sezonski angažovane, uglavnom po osnovu ugovora o djelu.

Na nedavno završenom EFSE turniru, u organizaciji Mozaik fondacije i Agencije SERDA, osvojili su novčanu nagradu u vrijednosti od 10.000 eura.

"Za nas je ovaj iznos i nagrada od velikog značaja. Ta sredstva ćemo iskoristiti za kupovinu opreme koja će nam omogućiti proizvodnju gotovog proizvoda i zaokruženje proizvodnog procesa bobičastih šumskih plodova", rekao je Orašanin.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti