Ljubomir Kalaba: Mlijeko na rafama bezbjedno

21.02.2013. 08:16 / Izvor: Nezavisne novine
Ljubomir Kalaba: Mlijeko na rafama bezbjedno

Na našem tržištu je trenutno mlijeko koje je kontrolisano i po nekoliko puta, kako od strane inspekcijskih službi, tako i od strane samih proizvođača. Ako se objavi da je mlijeko nekog proizvođača pozitivno na aflatoksin, ne mora značiti da sve pošiljke tog proizvođača sadrže aflatoksin, kaže Kalaba.

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, u intervjuu za "Nezavisne novine" kaže da mlijeko koje se nalazi u prodaji u BiH kontrolišu i po nekoliko puta i da građani mogu bez straha od aflatoksina da ga konzumiraju. Mliječni proizvodi će takođe, tvrdi Kalaba, biti predmet kontrola, iako do sada niko nije utvrdio da se u njima može naći aflatoksin. "Ne postoji mogućnost da se aflatoksin nađe u mesu, ali moguće ga je unijeti direktnom konzumacijom žitarica koje sadrže povećan nivo ove supstance", naveo je Kalaba. Upitan da komentira različite izjave o mliječnim proizvodima i prisustvu aflatoksina  i o tome hoće li oni biti  kontrolisani kaže da u Pravilniku o maksimalnim dozvoljenim količinama  štetnih materija Agencije za bezbjednost hrane BiH ne postoje parametri na osnovu kojih se kontrolišu  mliječni proizvodi na prisustvo aflatoksina.

''Takvi propisi ne postoje ni u EU. Zbog toga smo od Agencije i tražili procjenu rizika za te proizvode i ta procjena pokazuje da za njih koristimo parametre koji su propisani za mlijeko.Ide se od pretpostavke da ako se utvrdi da u sirovom mlijeku ima aflatoksina, onda se od njega sigurno neće praviti sir, pavlaka, jogurt i slično'', kaže Kalaba. Navodi da će ti proizvodi biti kontrolisani, "i to naša kancelarija na graničnim prelazima, a entitetske inspekcije u unutrašnjem prometu."

Da li imate informaciju da su dosadašnje analize kod nas ili u zemljama u okruženju pokazale da i u mliječnim proizvodima ima aflatoksina?

Mi nemamo takvu informaciju i zbog toga smo i zatražili od Agencije procjenu rizika, da znamo kako da se ponašamo kada su u pitanju ovi proizvodi.

Pitanje koje vjerovatno najviše zanima građane je koje mlijeko je bezbjedno za konzumaciju?

Na našem tržištu je trenutno mlijeko koje je kontrolisano i po nekoliko puta, kako od strane inspekcijskih službi, tako i od strane samih proizvođača. Ako se objavi da je mlijeko nekog proizvođača pozitivno  na aflatoksin, ne mora značiti da sve pošiljke tog proizvođača sadrže aflatoksin.

Dakle, koje mlijeko smijemo piti bez straha?

Mlijeko koje se nalazi u prodaji, koje je na policama u prodajnim objektima je bezbjedno.

Ako znamo da aflatoksin u mlijeko ulazi preko stočne hrane, da li to znači da se on može naći u mesu životinja?

Aflatoksin se ne može naći u mesu jer se iz organizma izlučuje preko urina i mlijeka, tako da nema potrebe da se građani plaše konzumiranja mesa.

Koliko je sirovo, neobrađeno mlijeko, čija je prodaja znatno porasla, bezbjedno za upotrebu?

Mi smo dali uputstvo resornim entitetskim ministarstvima i inspekcijama da pojačaju kontrole tog mlijeka i sad je na njima da uzimaju uzorke i da kontrolišu nivo aflatoksina.

Najavili ste kontrolu stočne hrane, da li ste već dobili neke rezultate?

Ušli smo u tu kontrolu stočne hrane, ali još nismo dobili nijedan zvaničan rezultat.

Šta se može poručiti stočarima ako znamo da je stočna hrana uzrok pojave aflatoksina?

Stočari već znaju kako da se ponašaju. Oni kada primijete plijesan u žitaricama odmah je odvajaju, ali opet treba vršiti kontrole, jer se fizičkim odvajanjem pljesnive hrane sigurno ne može odvojiti sva hrana koju je zahvatila plijesan.

Pojavljuje li se aflatoksin u još nekim žitaricama, osim u kukuruzu?

Da, može se pojaviti u svim žitaricama u kojima se pojavi plijesan, koja se kasnije, kada dospije u oraganizam stoke, pretvara u aflatoksin.

Da li se aflatoksin može unijeti u čovjekov organizam direktnom konzumacijom zaraženog kukuruza ili neke druge žitarice?

Moguće je tako unijeti aflatoksin u organizam jer je to normalno konzumacijom  kontaminirane namirnice.

Da li se zabrana uvoza mlijeka odnosi samo na Hrvatsku ili i na ostale zemlje u čijem mlijeku je pronađen aflatoksin?

Mi nismo zabranili uvoz mlijeka iz Hrvatske, već samo za dva objekta "Vindije" i jedan objekat "Dukata", u čijem mlijeku smo pronašli povećan nivo aflatoksina. Neće biti zabrana za uvoz iz drugih zemalja, a i ova zabrana za Hrvatsku će uskoro biti ukinuta. Prilikom uvoza mlijeka u narednom periodu svi uvoznici će morati imati nalaz koji dokazuje da je rađena analiza prisustva aflatoksina i da je ta analiza bila uredna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti