Lockdown u Njemačkoj najvjerovatnije i početkom naredne godine

14.12.2020. 13:50 / Izvor: Akta.ba
Lockdown u Njemačkoj najvjerovatnije i početkom naredne godine

Malo je vjerovatno da će Njemačka ukinuti svoj lockdown radi sprečavanja širenja koronavirusa do početka naredne godine.

Malo je vjerovatno da će Njemačka ukinuti svoj lockdown radi sprečavanja širenja koronavirusa do početka naredne godine, izjavila je savjetnica kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak, nagovještavajući da će se najveća evropska ekonomija morati suočavati s paralizirajućim ograničenjima i u kasnim zimskim mjesecima kako bi suzbila trend širenja zaraza od COVID-19 koji blaže mjere uvedene u prošlom mjesecu nisu uspjele obuzdati.

"Sveobuhvatno ublažavanje krajnje je malo vjerovatno. Januar i februar uvijek su teški mjeseci kada je riječ o zarazama respiratornog trakta", izjavila je Helge Braun, šefica osoblja kancelarke Merkel.

Na osnovu strožijih pravila, samo će prodavnice od suštinskog značaja kao što su supermarketi i apoteke, kao i banke, biti otvoreni od 16. decembra. Frizeraji, saloni ljepote i oni za tetoviranje morat će se zatvoriti.

Institut za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u ponedjeljak je izvijestio o više od 16.000 novozaraženih i 188 preminulih, što predstavlja skoro polovinu dnevnih slučajeva prijavljenih krajem prošle sedjice. Pad broja zaraženih mogao bi se, međutim, vezati s činjenicom da se manje testiranja obavlja i manje podataka se proslijedi RKI tokom vikenda.

Ministar ekonomije Peter Altmaier izjavio je da je odluka da se zatvore brojni aspekti društvenog i ekonomskog života neophodna kako bi se pandemija stavila pod kontrolu i spriječila recesija u narednoj godini.

Njemačka je zahvaćena najtežom recesijom od Drugog svjetskog rata u ovoj godini, i Altmaier je izjavio da će, što lockdown bude duži, veći biti ekonomski pad.

"Moguće je, ukoliko budemo dovoljno mudri, da zaštitimo ekonomiju. To zahtijeva finansijsku pomoć i da ne moramo da uvijek produžavamo lovkdown na neograničeni period jer nismo dovoljno hrabri", izjavio je on za javnog emitera programa Deutschlandfunk, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti