LOK MKF podržava projekte ulaganja u poljoprivredu

24.03.2014. 10:24 / Izvor: eKapija.ba

Stanje u kome se BiH ekonomija trenutno nalazi, uzimajući u obzir i globalnu ekonomsku krizu, zahtjeva brze i efikasne procese koji bi doprinjeli oživljavanju privrede.

Stanje u kome se BiH ekonomija trenutno nalazi, uzimajući u obzir i globalnu ekonomsku krizu, zahtjeva brze i efikasne procese koji bi doprinjeli oživljavanju privrede. Jedan od prioritetnih zadataka kome bi se trebalo mnogo više posvetiti je zasigurno zapošljavanje i samozapošljavanje kroz kreiranje novih radnih mjesta u poljoprivredi. Naša zemlja predstavlja pravu oazu potencijala za proizvodnju zdrave hrane i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda. Uzimajući u obzir sve navedeno LOK MKF je poduzela niz mjera i svoju strategiju poslovanja usmejrila u pravcu povećanja broja projekata baš iz oblasti poljoprivrede.

Naime, LOK MKF već par godina uspješno saradjuje sa Medjunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) i Caritasom i postiže značajne rezultate na ovom planu. Ponudom specifičnih proizvoda iz ove oblasti potvrdili smo svoju prepoznatljivost na mikrokreditnom tržištu.

Dodatna vrijednost koju nude uz kredite namjenjene za podršku u poljoprivredi nisu samo novčana sredstva već i kontinuirano i besplatno pružanje stručnih savjeta putem radionica, direktnih info linija i stručne literature, o vrsti i namjeni kultura koje se uzgajaju u pojedinim područjima. Kako napominju iz LOK-a, projekat dobiva na još većoj vrijednosti jer obuhvata ne samo individualne korisnike nego i kompletnu lokalnu zajednica kroz izgradnju infrastrukture (sistema za navodnjavanje, puteva itd.)

"Odlučujući doprinos svemu tome osigurala je stručnost, predanost i posvećenost zaposlenika LOK MKF svojoj poslovnoj misij. Konstantno prisustvo kreditnih službenika na terenu, posjećivanje malih, uglavnom porodičnih gazdinstava u najudaljenijim ruralnim dijelovima naše zemlje, te dobro razumjevanje potreba i načina života njihovih klijenata itekako je doprinjelo uspješnoj realizaciji ove aktivnosti" , kažu u LOK MKF.

Dakle, podatak da je LOK MKF samo u protekloj 2013. godini plasirala oko 12 miliona KM i pružila svoju uslugu za 3.000 klijenata sam po sebi govori koliko su naši ljudi vrijedni i poduzetni kada im se ponudi dobro osmišljen koncept projekta i povoljan izvor sredstava. Ukoliko bi dodali, da je svaki ovaj klijent koji koristi kreditna sredstva direktno ili indirektno involvirao još dva člana svog domaćinstva u poljoprivredni posao, dobili bi cifru od cca. 10.000 angažovanih ljudi. Dovoljno, da potvrdimo našu predpostavku o potrebi i mogućnosti kreiranja velikog broja radnih mjesta u oblasti poljoprivrede.

"Ono što nas čini vrlo sretnim u ovom projektu je činjenica da smo pomogli da se zasadi na stotine hektara maline, jagode, kupine, da se renovira na desetine objekata namjenjenih za uzgoj stoke kao i da smo generisali kreiranje novih radnih mjesta", rekao nam je Denis Jamak, Izvršni direktor za kredite LOK MKF.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti