Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

LOK MKF podržava projekte ulaganja u poljoprivredu

24.03.2014. 10:24 / Izvor: eKapija.ba

Stanje u kome se BiH ekonomija trenutno nalazi, uzimajući u obzir i globalnu ekonomsku krizu, zahtjeva brze i efikasne procese koji bi doprinjeli oživljavanju privrede. Jedan od prioritetnih zadataka kome bi se trebalo mnogo više posvetiti je zasigurno zapošljavanje i samozapošljavanje kroz kreiranje novih radnih mjesta u poljoprivredi. Naša zemlja predstavlja pravu oazu potencijala za proizvodnju zdrave hrane i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda. Uzimajući u obzir sve navedeno LOK MKF je poduzela niz mjera i svoju strategiju poslovanja usmejrila u pravcu povećanja broja projekata baš iz oblasti poljoprivrede.

Naime, LOK MKF već par godina uspješno saradjuje sa Medjunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) i Caritasom i postiže značajne rezultate na ovom planu. Ponudom specifičnih proizvoda iz ove oblasti potvrdili smo svoju prepoznatljivost na mikrokreditnom tržištu.

Dodatna vrijednost koju nude uz kredite namjenjene za podršku u poljoprivredi nisu samo novčana sredstva već i kontinuirano i besplatno pružanje stručnih savjeta putem radionica, direktnih info linija i stručne literature, o vrsti i namjeni kultura koje se uzgajaju u pojedinim područjima. Kako napominju iz LOK-a, projekat dobiva na još većoj vrijednosti jer obuhvata ne samo individualne korisnike nego i kompletnu lokalnu zajednica kroz izgradnju infrastrukture (sistema za navodnjavanje, puteva itd.)

"Odlučujući doprinos svemu tome osigurala je stručnost, predanost i posvećenost zaposlenika LOK MKF svojoj poslovnoj misij. Konstantno prisustvo kreditnih službenika na terenu, posjećivanje malih, uglavnom porodičnih gazdinstava u najudaljenijim ruralnim dijelovima naše zemlje, te dobro razumjevanje potreba i načina života njihovih klijenata itekako je doprinjelo uspješnoj realizaciji ove aktivnosti" , kažu u LOK MKF.

Dakle, podatak da je LOK MKF samo u protekloj 2013. godini plasirala oko 12 miliona KM i pružila svoju uslugu za 3.000 klijenata sam po sebi govori koliko su naši ljudi vrijedni i poduzetni kada im se ponudi dobro osmišljen koncept projekta i povoljan izvor sredstava. Ukoliko bi dodali, da je svaki ovaj klijent koji koristi kreditna sredstva direktno ili indirektno involvirao još dva člana svog domaćinstva u poljoprivredni posao, dobili bi cifru od cca. 10.000 angažovanih ljudi. Dovoljno, da potvrdimo našu predpostavku o potrebi i mogućnosti kreiranja velikog broja radnih mjesta u oblasti poljoprivrede.

"Ono što nas čini vrlo sretnim u ovom projektu je činjenica da smo pomogli da se zasadi na stotine hektara maline, jagode, kupine, da se renovira na desetine objekata namjenjenih za uzgoj stoke kao i da smo generisali kreiranje novih radnih mjesta", rekao nam je Denis Jamak, Izvršni direktor za kredite LOK MKF.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti