Lokalne vlasti i kompanije podržale organizaciju Godišnjeg sastanka EBRD-a

24.04.2019. 15:33 / Izvor: Akta.ba
Lokalne vlasti i kompanije podržale organizaciju Godišnjeg sastanka EBRD-a

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potpisao je danas ugovore sa partnerima Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potpisao je danas ugovore sa partnerima Bosne i Hercegovine, zemlje domaćina Godišnjeg sastanka Odbora guvernera i Biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a), koji će se 7., 8. i 9. maja ove godine

Ugovore su potpisali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman i izvršni direktor za marketing Integral inžinjeringa Nikola Radovanović.

Potpisivanjem ugovora ozvaničena je podrška organizaciji samog događaja i promociji potencijala strateških industrija naše zemlje, te otvaranju novih razvojnih šansi.

"Pripreme teku po planu, a potvrđeni su i svi najvažniji događaji, uključujući i Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati kao jedan od pratećih događaja. Podrška partnera zemlje domaćina je dragocjena, a ja sam siguran da će oni ovaj događaj učiniti još većim i značajnijim, te da će omogućiti još bolju globalnu prezentaciju BiH", istakao je ministar Šarović.

Dodao je da BiH očekuje velike benefite od ovih događaja. Kako je kazao, bit će to prilika za svojevrsnu promociju svega u BiH, svih potencijala uključujući i turističke. Potpisat ćemo tada dva ugovora s EBRD-om vrijednosti od 220 miliona eura. 

Predstojeći Godišnji sastanak EBRD-a pomoći će Bosni i Hercegovini u kreiranju imidža stabilne zemlje, što je jedan od ključnih koraka za privlačenje stranih investicija. Činjenica da naša zemlja organizira ovako značajnu međunarodnu konferenciju se, u poslovnom svijetu, može shvatiti i kao poziv potencijalnim investitorima da ulože kapital u ekonomiju BiH. 

Sarajevo se, kako je kazao Forto, sve češće spominje kao turistička destinacija, ali "ova Vlada želi da se Sarajevo počne više spominjati i kao poslovna destinacija".

"Cilj nam je da poslovna zajednica, u narednim godinama, prepozna Sarajevo kao moguću destinaciju za otvaranje firmi, gradnju i dolazak mladih profesionalnih ljudi", rekao je premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, dodajući da Godišnji sastanak guvernera EBRD-a smatra najvećim događajem koji se u posljednjih 20 godina desio u Sarajevu.

 

 

Čestitkama organizatorima uputio se je i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, napominjući da će BiH, od organizacije ovog događaja, imat benefite na 3 različita nivoa.

"Prvi su reputacijski, koji su jako važni, jer ćemo pokazati da smo sposobni organizirati jedan ovako važan događaj. S obzirom da će preko 2000 učesnika iz svijeta biznisa i privrede boraviti ovdje, imamo i kratkoročne ekonomske benefite. U konačnici, ključni su treći, dugoročni ekonomski benefiti, jer će se pojaviti ljudi i institucije zainteresirane za ulaganje. Sigurno će nam to otvoriti i trasirati put za velike investicije, kako u gradu Sarajevu, tako i u BiH", dodao je gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka. 

Direktor BH Telekoma, Sedin Kahriman, istakao je da ova kompanija, kao vodeći telekom operater u BiH, kontinuirano doprinosi i omogućuje razvoj bh. društva i privrede. 

"BH Telekom je društveno najodgovornija kompanija u BiH, stoga nam je izuzetna čast da budemo partner i pružamo podršku organizaciji ovog velikog i važnog događaja", dodao je Kahriman.

Podsjećajući da je EBRD jedan od najvažnijih izvora finansiranja projekata u građevinskom sektoru, direktor Integral Inžinjeringa – najveće građevinske kompanije u BiH, Nikola Radovanović, dodao je da je uvjeren da će ovo biti jedan dobar i uspješan događaj.

"Na osnovu naših pozitivnih iskustava i sa predstavnicima banke i sa investitorima, prepoznali smo potrebu i priliku da se uključimo u organizaciju ovog događaja. Radujemo se narednim projektima i budućoj saradnji", istakao je Radovanović.  

Naglasio je da je EBRD dugo godina najvažniji izvor finansiranja u građevinskom sektoru u BiH.

"Kao neke od projekata koje je pomogao EBRD su veliki infrastrukturni projekti uključujući trasu na koridoru 5-c, iz sredstava EBRD-a finansirana je cijela dionica od Doboja do Prnjavora u dužini od 32 kilometra, dok je bila sufinansijer puta Banja Luka-Gradiška", podsjetio je Radovanović.

Kako je danas potvrđeno, sve aktivnosti na organizaciji ovih događaja teku kako je planirano. 

U tri dana konferencije bit će organizirano 17 povezanih događaja među kojima su i samit svjetskih donatora, a jedan cijeli dan će biti posvećen BiH kada će biti predstavljeni svi potencijali države.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti