Lokalnim zajednicama 500.000 dolara

20.03.2014. 08:21 / Izvor: eKapija.ba
Lokalnim zajednicama 500.000 dolara

Lokalne zajednice u naredne dvije godine imaće na raspolaganju 500.000 dolara za finansiranje razvojnih projekata, a koje su juče kroz potpisivanje memoranduma obezbijedili Vlada RS, Investiciono-razvojna banke (IRB), švajcarska Agencija za saradnju i razvoj te UNDP.

 

Predstavnici Vlade Republike Srpske, Investiciono - razvojne banke Srpske, Švjacarske agencije za saradnju i razvoj i UNDP-a potpisali su jučer u Banjaluci Memorandum o uspostavljanju mehanizma za finansiranje projekata lokalnog razvoja, za šta je obezbijeđeno više od 500.000 dolara.

Memorandum su potpisali ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija direktor Investiciono – razvojne banke Snežana Vujnić, direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Jozef Guntern i zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani.

Sredstva za realizaciju projekata lokalnog razvoja obezbijedili su Vlada Srpske, lokalne zajednice, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i UNDP.

Ministrica Rešić je navela da će projekti biti realizovani u naredne dvije godine.

"Mehanizmom finansiranja omogućiće se dalje ulaganje u razvojne projekte lokalnih zajednica. Predviđeno je da budu finansirani projekti koji se nalaze u strateškim dokumentima lokalnih zajednica", rekla je novinarima ministrica Rešić, nakon potpisivanja Memoranduma.

Prema njenim riječima, sredstva koja su obezbijeđena biće utrošena u prvoj godini realizacije projekata lokalnog razvoja.

"Biće formirani kriterijumi za dodjelu sredstava. Veoma je važno što će se sredstvima omogućiti dalje razvijanje lokalnih samouprava", dodala je ministrica Rešić.

Guntern je naglasio da pitanje lokalnog razvoja treba da bude podržano u okviru integrisanog sistema na svim nivoima.

"Naš cilj je da lokalne zajednice provedu sve predviđene projekte iz strateških dokumenata", rekao je Guntern.

Zahira Virani je ocijenila da su projekti lokalnog razvoja zasnovani na stvarnim potrebama stanovništva.

Memorandum je potpisan u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti