Lonac.pro otvorio svoj poklopac za sve one željne uspjeha i razvoja

19.12.2019. 07:48 / Izvor: Akta.ba

Lonac je okupio i preko 100 partnera, kompanije, stručnja iz prakse, akademske i državne institucije i organizacije.

Lonac.pro je najveća regionalna zajednica, platforma za aktivizam i preduzetništvo koja raste iz dana u dan i sinoć je svečano otvorila svoja vrata-poklopac za sve one željne uspjeha.

U "Loncu" mlada osoba može dobiti sve sastojke koji su joj potrebni za profesionalni uspjeh. U njemu su se kupili svi oni koji žele da zakuhaju vrijedne ideje, otvore nove prilike, ostvare dobre kontakte, predstave važna iskustva i izgrade održivi ekosistem podrške mladima u zemlji i regiji. 

Trenutno, "Lonac" broji preko 20.000 članova i članica, a putem ove platforme do sada je podržano 198 poslovnih ideja i 696 projekata Omladinskih banaka u preko 40 opština/općina/gradova.

Lonac je okupio i preko 100 partnera, kompanije, stručnja iz prakse, akademske i državne institucije i organizacije.

Potvrdila je to i Selma Mameledžija, menadžerica za komunikacije u Fondaciji Mozaik čijom je idejom i nastao "Lonac" kazavši kako su ovu zajednicu gradili zajedno sa mladim ljudima, stručnjacima, kompanijama kako sve u cilju kako bi danas dobili ovo što imaju i predstavljamo.

"Naša je namjera i cilj da sve ono što je potrebno mladoj osobi da bi uspjela, dobije na jednom mjestu. Jedna mlada osoba koja želi da uradi nešto dobro, treba da ode na platformu Lonac.pro zato što tamo postoje svi potrebni resursi za uspjeh. Pod resursima mislim na infomacije, različite pozive, mentore koji mogu dati savjete, odgovoriti na pitanja mladih bilo da počinju svoju aktivističku ili poduzetničku priču", kazala je Mameledžija.     

Aktivnim i poduzetnim mladim ljudima i njihovim idejama i inicijativama podršku su iskazale i ambasadorice Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer je kazala da je Lonac.pro mjesto gdje mladi ljudi mogu doći, dobiti podršku i pomoć da svoje ideje ostvare i pretvore u biznis. To znači podršku u svakom smislu, da ispravno naprave svoj biznis plan, kao i podršku u smislu finansija koje su potrebne za biznis.

"Ono što je posebno važno jeste da će te ovdje susresti mnoge mlade ljude koji imaju slične ideje, sa kojim će te moći uvezati i razmijeniti iskustva. Ovo je drugi lonac startup hub koji se otvara, a prvi je otvoren u Banjaluci i nadam se da će ih biti još u drugim mjestima BiH", istakla je Saxer.    

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist kazala je da se Švedska ponosi svojim startup kompanijama, imaju nekoliko preduzeća koje nazivaju jednorozima zato što su to kompanije koje već zarađuju u vrijednosti miliona dolara.

"Međutim, to nije slučajnost, švedska vlada je uložila dosta napora da bi omogućila okruženje u kojem će ovakve startup kompanije moći da se razvijaju. To se u principu odnosi na rad na različitom zakonodavstvu da bi se, između ostalog, osiguralo da kompanije koje su u državnom vlasništvu i velike kompanije ipak ostave mogućnost za razvoj malih i srednjih preduzeća, te startup kompanija. Također smo radili i na poreskim olakšicama za razna preduzeća", rekla je Strömquist te dodala da Švedska podržava ovu platformu i smatraju da je to upravo potrebno BiH, da svi moraju da se okupe oko zajedničkih aktivnosti, da ulože zajedničke napore i javni i privatni sektor i različita preduzeća da bi pomogli ovoj platformi, kao i dalji razvoj startup kompanija u BiH.

Fondacija Mozaik je zajedno sa još 52 partnera počela priču sa "loncem" već prije dvije godine.  

Vlasnica biznisa "Teta Pričalica", poduzetnica Lidija Sejdinović je ispričala da je svoju biznis ideju razvijala tri godine, ali da ona nije mogla da dobije formu o kojoj je maštala bez konkretne podrške.

"Platforma lonac mi je omogućila da se u jednostavnoj formi prijavim sa svojom idejom o edukativnom centru za djecu. U kratkom i transparentom procesu stupila sam u saradnju sa Fondacijom Mozaik i osnovali smo Tetu Pričalicu d.o.o., centar koji uspješno radi posljednjih nekoliko mjeseci", kazala je Sejdinović.  

Priustni su imali priliku upoznati se i sa pričom mlade aktivistice Šejle Aganović koja je svojim govorom motivirala i ostale mlade ljude da se odvaže i pokrenu se, kako bi sebi stvorili i omogućili bolju budućnost.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti