Loparska odjeća na francuskom tržištu

02.06.2014. 13:51 / Izvor: EuroBlic
Loparska odjeća na francuskom tržištu

Zamjenik direktora Obradin Božić kaže da posla ima i da, iako je teško pronaći kvalifikvane radnike, uspjevaju da postignu normu i zadovolje stroge kriterijume inostranog tržišta.

Konfekcija "Kristin Mod" iz Lopara, ženski program, suknje, bluze, haljine, pantalone, kostime i kapute, izvozi petnaestak godina na francusko tržište.

Od početka godine loparsko preduzeće izvezlo je 59.000 komada odjeće. Zamjenik direktora Obradin Božić kaže da posla ima i da, iako je teško pronaći kvalifikvane radnike, uspjevaju da postignu normu i zadovolje stroge kriterijume inostranog tržišta.

"Vlasnik preduzeća živi i radi u Parizu i obezbjeđuje poslove i tržište. Fabrika, osnovana 1999. godine, radi isključivo za poznate francuske proizvođače odjeće, medu kojima su „Tara Žarbon", „Antonel", „Vanesa Bruno" i „Žorž Reš". Zapošljavamo 65 radnika, ali konkurs za prijem novih radnika je stalno otvoren", kaže Božić.

On podsjeća da su u preduzeću, zahvaljujući podsticajnim sredstvima Vlade RS od 10.000 KM, zaposlili deset novih radnika. Prosječna plata radnika je 550 KM, a doprinosi se redovno uplaćuju. U prosjeku godišnje proizvedu robu vrijednosti 1,2 miliona KM.

"Kolekciju za narednu zimsku sezonu isporučujemo ovih dana. Očekujemo nove ugovore, uglavnom za uslužne i Iohn poslove. Najvažnije je da ispoštujemo kvalitet i ugovorene rokove. Opremljeni smo najsavremenijom opremom koja je kompjuterizovana. Radimo konstrukciju modela, izradu uzoraka i kompletne modele", kaže Božić.

Radnica Vanja Delić zadovoljna je uslovima rada u ovoj tekstilnoj konfekciji.

"Posao u struci nisam mogla da nađem. U Loparama je teško naći posao i većini je ova plata jedini izvor primanja. Ponosna sam što naši proizvodi mogu da konkurišu velikim modnim kućama u Francuskoj, zemlji mode", kaže Delićeva.,

U lokalnoj upravi kažu da će podržati sve koji bi se vratili u rodni kraj i investirali u pokretanje novog posla. Omogućiće im povlastice prilikom registracije preduzeća, zapošljavanja i skratiti administrativne porcedure.

BEZ POSLA 500 RADNIKA

Prema podacima Opštinskog sindikata Lopare u procesu tranzicije bez posla je ostalo više od 500 radnika. Brojne neizmirene obaveze prema radnicima i dobavljačima, sudski sporovi, te neriješeni statusi radnika i imovinsko-pravnih odnosa, samo su neki od problema zbog kojih je većina preduzeća na području ove majevičke opštine prestala s radom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti