Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Loparski "Kristin Mod" sve što proizvede plasira u Pariz

23.03.2018. 12:53 / Izvor: Dnevni Avaz

Modna konfekcija "Kristin Mod" iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika "Tisa Mod" sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku "Kristijan Lavis" sa 45 radnika.

Božić, koji je cijeli radni vijek proveo u tekstilnoj industriji, kaže da Lopare nema educiranu, obučenu radnu snagu za ove poslove, tako da vlasnik i poslodavac nude prekvalifikaciju u vlastitoj režiji. Sve troškove plaće, prijevoza, toplog obroka snosi poslodavac i u periodu dok se radnik ne pripremi za proizvodnju.

"Fabrika 'Kristijan Lavis' radi za nas u punom obimu, dok 'Tisa Mod' ima sopstvenu proizvodnju i kupce. Već 18 godina postoji fabrika u Loparama. Izrađujemo, kako mi tekstilci kažemo, srednju i tešku konfekciju za žene - suknje, pantalone, kapute, mantile, blejzere, kompletan ženski program. Ovo su poslovi koji se klasifikuju kao dorada, ali mi smo 95 posto bazirani na tzv. Ion posao. Sve što proizvedemo plasira se u Pariz. Vlasnik ima ugovorenu proizvodnju i plasman za cijelu godinu. Uglavnom su to poznatije modne kuće u Parizu kao 'Tara Jarmon', 'Antonele', 'Karol' i druge, koje traže kvalitet i poštovanje rokova", kaže Božić.

Ističe da u fabrici "Kristin Mod" rade radnici iz Lopara, ali i iz Bijeljine, Koraja, Čelića, Teočaka i drugih okolnih mjesta.

"Zanimljiv je podatak da smo na javni poziv za posao početkom godine uspjeli okupiti 50 kandidata. Ostalo je 18, ali je na kraju svega desetoro ostalo u radnom odnosu. Ostali nisu čak ponudili ni objašnjenje zašto napuštaju fabriku. Konkurs ie stalno otvoren", govori Božić.

Božić kaže da se place redovno isplaćuju, kao i doprinosi. Prosjek isplaćenih neto plaća u fabrici iznosi oko 650 KM, ali radnici u proizvodnji zarađuju u prosjeku oko 500 KM.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti