Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Loša slika obrtništva: U USK zabilježeno 400 odjavljenih obrta u ovoj godini

26.07.2018. 13:11 / Izvor: Akta.ba

Na području Unsko Sanskog kantona trenutno postoji oko 4.000 registriranih obrta. Ovaj broj do 2009. godine je iznosio oko 7.000 obrta, što je nastavak trenda pada obrta, a tako i privrede.

Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona kazao je za Akta.ba da je u toku 2017. godine broj odjava na USK-u dostigao broj od 400 odjava, a taj trend je čak povećan i nastavit će se i u 2018. godini. Kanton je tokom 2016. godine bio jedan od vodećih kantona po registraciji poljoprivrednih obrta i brojao je čak 618 takvih obrta. Danas je ta slika uveliko drugačija tako da trenutno posluje oko 450 obrta.

"Do sada već imamo blizu 400 odjava u 2018. godini. Razlozi su mnogobrojni, a osnovni razlog je političko-ekonomska nestabilnost u BiH, te nemar i nebriga vlasti prema ovoj kategoriji privrede koji je je najveći razlog odlaska i zatvaranja obrta", ističe Arapović.

Kao primjer navodi Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta, koje treba da podrži opstanak obrta i podrži startup obrte. "Od strane FMRPO, nažalost, dobili smo samo vjetar u leđa u pravcu odlaska i zatvaranja obrta", navodi on, pojašnjavajući da je na javnom pozivu za dodjelu grant sredstava pravo za apliciranje ostvarilo 180 obrta sa USK-a.

"Od tih 180 podnesenih zahtjeva prema FMRPO, samo 24 zahtieva su odobrena i to najviše linijom lobiranja", odgovorno tvrdi Arapović.

Tako ni startup obrti nisu dobili očekivanu pomoć za svoj početak, stari zanati nisu podržani, proizvodni obrti i mnogi koji su najavili upošljavanje radnika nisu prošli.

Pravdanje komisije i ministra FMRPO su banalni razlozi kod kojih se gledao pravopis, tražio zarez i tačka u cilju odbijanja što većeg broja zahtijeva.

"Nisu potpomognuti mnogi obrti, nije niti jedna Obrtnička komora u Federaciji dobila sredstva, a ovome je rezultirao razlog obaranja prijedloga zakona o Obrtu i srodnim dijelatnostima koji nam je bio nametnut i koji nije imao za cilj subvenciju i potporu obrtnika, naprotiv kontra", naglašava predsjednik.

Navodi da prijedlog nije bio usaglašen sa obrtnicima i komorama i kao takav nije mogao proći na Domu naroda, i to na njihov zahtijev.

"Ovo sve je ministar teško primio i bumerang toga je rezultirao na odbijanju Obrtničkih komora kao i veliki broj obrta sa grant sredstava", kaže nam Arapović.

Navodi da su za obrtnike jako stimulativne projekte, ali je sve odbijeno, napominjući da je od 7,5 miliona KM, obrtnicima Federacije dato samo 600.000 KM.

"Ovo gledamo kao demoralisanje obrta i poziv ka zatvaranju i odlasku van granica BiH", kategoričan je on.

Uz brojne fiskalne i parafiskalne namete obrtnici su taj dio stojećki podnosili i marljivo radili, punili budžet ove države.

Uz ovaj krucijalni problem nadovezuje se i siva ekonomija i rad na crno, te nemogućnost apliciranja na Zavod za zapošljavanje kod javnih poziva itd.

Arapović navodi da javni poziv od strane FZZZ traje oko jednu minutu. Tu uspiju aplicirati poduzetnici koji automatski u startu upišu veći broj za potražnju radnika i program se zatvara, a isti i neprimi broj koji je aplicirao. 

"Uputili smo molbu FZZZ da omogući i otvori javni poziv za startup i upošljavanje radne snage za obrtnike ili da bar to ne ide putem online aplikacije. Imamo potrebe i možemo uposliti veći broj radnika te osnovati znatan broj startup obrta, ali nisu željeli o tom razgovarati. Odgovor je bio da se koristi postojeća praksa", ističe.

Ipak, predsjednik komore naglašava da ne odustaju te da Obrtnička komora USK nastoji na mnoge načine kreirati bolje okruženje i poslovanje za obrtnike.

"Savjetujemo, informišemo obrtnike, vodimo brigu kod raznih popusta od točenja goriva, osiguranja imovine, povoljnijih nastupa na raznim izložbama i sajmovima, obezbijedimo nastupe na mnogim sajmovima širom BiH i Hrvatske", navodi on.

Jedan od projekata od OK USK prema FMRPO bio je takav da su poručili izradu pet drvenih kiosk kućica za obrtnike, te da kroz sva događanja imaju konstantna izlaganja tokom cijele godine kako bi poboljšali tržište obrtnika. Projekat je dobio čak i subvenciju ispred kantonalnog Ministarstva privrede.

Pored toga, OK USK provodi razgovore svim lokalnim upravama, načelnicima istih o subvenciji, podršci obrta u cilju smanjenja zatvaranja obrta. OK vodi i administrativni dio poslova za svoje članove, vodi i knjigovodstvene usluge za svoje obrtnike po minimalnim naknadama (samo troškovi papira, tonera i sl.), a sve u cilju opstanka obrta.

Inače, obrti u Federaciji BiH čine procentualno 12% zaposlenih. Ako izdvojimo upošljavanja ispred javnih sektora, obrtnici zapošljavaju i više od 50% radne snage u realnom sektoru.

Na području USK-a kroz obrte je zaposleno oko 7.000 – 8.000 radnih mijesta, a uzimajući u obzir da su obrti uglavnom porodični biznisi, taj broj je višestruko veći.              

S.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti