Loše stanje u privredi jedan od razloga odlaska radne snage iz BiH

29.06.2017. 15:08 / Izvor: Akta.ba
Loše stanje u privredi jedan od razloga odlaska radne snage iz BiH

U okviru Foruma, o gorućim problemima u bh. privredi razgovarali su privrednici, predstavnici resornih institucija vlasti, stručnjaci iz oblasti ekonomije.

Država mora prestati potcjenjivati privredu poručili su privrednici tokom biznis foruma "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta" koji je danas održan u Tešnju.

Kako su istakli, privreda je preopterećena brojnim nametima, taksama, visokim kamatnim stopama, obavezom plaćanja PDV-a do desetog u mjesecu, a brojni problemi mogu se riješiti i bez izmjena zakona, samo kad bi bilo više volje.

"Loše stanje u privredi ne ulijeva sigurnost i mladi zbog toga odlaze. Odlazi i radna snaga i zato se određene izmjene moraju napraviti što prije", istakao je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

U okviru Foruma, o gorućim problemima u bh. privredi razgovarali su privrednici, predstavnici resornih institucija vlasti, stručnjaci iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, te mladi poduzetnici.

"Općina Tešanj je još prije petnaest godina počela sa jačanjem privrede i uvođenjem olakšica za privrednike. Svjesni smo da je ekonomsko osnaživanje najvažnije za razvoj i mi nastavljamo koračati tim putem. Mi budućnost vidimo u jakoj privredi, poduzetništvu i start up biznisima", poručio je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Tokom foruma se govorilo o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u BiH, poput poreza na dodanu vrijednost, o budžetskim poticajima kojima vlast podržava privredu, ulogama vlasti u poticanju poslodavaca na zapošljavanje mladih, prednostima i manjkavostima postojećih programa aktivnih politika zapošljavanja dostupnih poslodavcima i nezaposlenima, kao i načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja privrednika Jelah Tešanj kazao je da su oni u stalnoj između realnih opterećenja koje treba da ima privreda kao svaki pogon savremenog društva i s druge strane da privrednike rasterete od nerealnih opterećenja.

"Ako uzmete u obzir da u Federaciji BiH imate preko 600 parafiskalnih nameta, onda je sasvim jasno kako je danas privređivati u takvim uslovima. Neopravdano traje dugo registracija jednog društva, imamo situaciju da pojedine firme za porez kasne desetine milione, dok druge budu kažnjene ako kasne samo jedan dan, onda to sasvim jasno pokazuje sliku u kakvoj se situaciji nalaze firme koje su politički neobojene", kazao je on.

Ističe da država mora sprovesti ono što je obećala, a to je da promijeni stope za obračun doprinosa na plate, jer više nema alternative u BiH.

"Polako ostajemo bez radne snage i privrednicima je najviše stalo da se primanja radnicima počnu povećavati, a sve u cilju zadržavanja radne snage", istakao je Jabandžić.

Dodao je da država pod hitno mora ući u reviziju, odnosno racionalizaciju nameta koje ima prema privredi, a privrednici u povećavanje primanja svojih uposlenika i to je jedan lanac koji će povući dalji razvoj privrede Bosne i Hercegovine.

Cilj biznis foruma je okupiti predstavnike vlasti, privrede i mlade ljude radi vođenja konstruktivnog dijaloga o pitanjima unapređenja poslovnog okruženja i prilika za zapošljavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Biznis forum „Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“ organizovao je Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Općine Tešanj, a u okviru inicijative "Poslovni prostor BH" koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti