Lovački psi na meti kangala

11.10.2021. 10:15 / Izvor: Nezavisne novine
ovčarski i lovački psi

Na području općine Sanski Most sve su češći incidenti između lovaca i vlasnika pastirskih stada.

Na području općine Sanski Most sve su češći incidenti između lovaca i vlasnika pastirskih stada, a u najvećem broju slučajeva ti događaji uzrokovani su sukobima ovčarskih i lovačkih pasa.

Prema riječima Senada Kljajića, predsjednika Lovačkog društva "Sana", uzrok svemu su kangali, veliki pastirski psi koji su sve brojniji na ovim prostorima.

"Nažalost, radi se o psima koji su vrlo neprijateljski raspoloženi prema drugim psima, a posebno prema lovačkim. Često se dešava da se, u slučajevima kada lovački pas nabasa na stado, kangali obruše na njega i jednostavno ga udave. Do sada smo zabilježili dosta takvih pritužbi naših lovaca", kazao je Kljajić.

Prema njegovim riječima, lovce teško pogađaju takvi slučajevi, s obzirom na to da je za svakog lovca pas svetinja.

"Za lovca je pas kao član familije, njegovo održavanje je veoma skupo i onda možete misliti kakvo je nezadovoljstvo naših članova koji su oštećeni", istakao je Kljajić.

Prema njegovim riječima, jedan takav slučaj imao je i sudski epilog, kada je lovac ubio kangala kako bi zaštitio svoga psa, a njegov vlasnik potom zatražio odštetu putem suda.

"Taj slučaj je riješen u korist našeg člana, jer se pastirski pas našao na teritoriju lovišta i sud je tako presudio. Međutim, ovim putem bih pozvao pastire i vlasnike ovčarskih pasa da barem nedjeljom, kada su lovne aktivnosti, povedu računa o njihovom kretanju kako ne bi dolazilo do konfliktnih situacija", rekao je Kljajić.

Kinolozi navode da su kangali veliki psi, izuzetno snažne građe, koji vode porijeklo iz istočne Turske i uzgojeni su za čuvanje stada od vukova i medvjeda, a smatraju se jednom od najboljih pasmina čuvara na svijetu.

Navode kako se radi o izuzetno teritorijalnim psima koji napadaju predatore bez naredbe, a uzimajući u obzir njihovu snagu, mogu napraviti mnogo štete, pogotovo drugim psima i životinjama s kojima se susreću u sredinama gdje borave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti