Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Lučkin: Prednosti ukidanja roaminga za korisnike operatera u BiH su višestruke

02.07.2021. 15:01 / Izvor: Akta.ba

Direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma Haris Lučkin izjavio je uime IKT Asocijacije Vanjskotrgovinske komore BiH, a povodom ukidanja roaminga u zemljama zapadnog Balkana, da je propisivanjem odgovarajućih Pravila 93/21 o primjeni Politike primjerenog korištenja propisana obaveza svim operatorima u BiH da svojim korisnicima od 1. jula 2021. omoguće korištenje mobilnih usluga u roamingu u tim zemljama kao da su u domaćoj mreži.

Istakao je da su prednosti za korisnike mobilnih usluga vodećih telekomunikacijskih operatera u BiH višestruke, te da će od 1. jula 2021. svi korisnici mobilnih usluga moći uživati u jednom unaprijeđenom korisničkom iskustvu u korištenju roaming usluga, zasnovanom na nesmetanoj i transparentnoj upotrebi mobilnih usluga i inovativnih aplikacija tokom boravka na prostoru Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

"Time je omogućeno da svi korisnici ostanu povezani čitavo vrijeme dok borave u tim zemljama uz punu kvalitetu pružene telekomunikacijske usluge kao i kod kuće. Dakle, od 1. jula 2021. svi pozivi i SMS poruke upućeni iz roaminga neke od pomenutih zemalja prema bilo kojoj mreži unutar tog područja naplaćuju se kao pozivi/SMS poruke prema drugim mrežama u domaćem saobraćaju, prema korištenom tarifnom modelu operatora", pojasnio je Lučkin.

Također, korištenje mobilnog interneta u nekoj od tih zemalja naplaćuje se po cijenama i uslovima koje važe u domaćoj mreži uz određena ograničenja utvrđena pravilima primjerenog korištenja koji idu prevashodno u smjeru zaštite korisnika po pitanju stvaranja dodatnih troškova, ali i mogućih zloupotreba do kojih nažalost može doći.

"Naime, korisnicima se na jedan fleksibilan i intuitivan način omogućava da koriste uključene količine saobraćaja iz svojih tarifnih paketa/opcija dok se nalaze u roamingu u nekoj od tih zemalja onako kako to njima najviše odgovara", rekao je Lučkin, saopćeno je iz VTKBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti