Lukavac Cement i učenici OŠ Lukavac grad zasadili 500 novih stabala

22.04.2019. 19:25 / Izvor: Akta.ba

Učenici Osnovne škole "Lukavac Grad" zasadili su danas u svom školskom dvorištu 250 novih stabala i time ujedno obilježili 22. april.

Učenici Osnovne škole "Lukavac Grad" zasadili su danas u svom školskom dvorištu 250 novih stabala i time ujedno obilježili 22. april, Dan planete Zemlje. Ovu akciju pošumljavanja u gradu Lukavcu inicirao je Lukavac Cement, koji je poklonio odgovarajuće drveće za školu, dok je u samom krugu Fabrike cementa Lukavac zasađeno dodatnih 250 sadnica.

Veoma pozitivne reakcije učenika, nastavnika, roditelja, kao i sama atmosfera pošumljavnja u Lukavcu najbolje govore o značaju i vrijednostima druženja s prirodom. Direktorica OŠ “Lukavac Grad” Alma Avdić je tom prilikom izjavila da je za školu i cijeli grad ovo neizmjerno važna akcija, s obzirom da se djeca konkretno uče kako graditi bolju budućnost i kako da se ponašaju prema prirodi i žive u skladu s njom, posebno u jednom industrijskom gradu poput Lukavca.

Dan planete Zemlje je poseban dan, koji se obilježava u svakom njenom kutku, a sve s ciljem da se skrene pažnja na mnogobrojne opasnosti koje joj prijete zbog globalnog onečišćenja i kako bi se povelo mnogo više računa o zaštiti prirodnih resursa. Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga Fabrike cementa Lukavac istakao je da je ideja o pošumljavanju nastala u saradnji sa nastavnicima, učenicima i građanima Lukavca i dio je projekta „U prijateljstvu s prirodom“, s namjerom da se učini nešto za kvalitetniji i zdraviji život u Lukavcu i BiH, te dodao:

"Nabavku 500 stabala drveća i samo pošumljavanje smo pripremali uz savjetovanje sa stručnim osobljem, kako bismo odabrali adekvatno drveće za ovaj prostor. Na ovaj način ujedno učimo mlade generacije da budu svjesni svog okruženja i značaja očuvanja zdravog okoliša za sadašnje i buduće naraštaje. Sadnjom novih stabala pored koristi za grad Lukavac i njegove stanovnike, zajedno sa učenicima i nastavnicima OŠ „Lukavac Grad“ sigurno smo dali bar mali doprinos obilježavanju Dana planete Zemlje. Osnovni motiv kojim smo se vodili jeste važnost uloge drveća u pročišćavanju zraka, jer kažu da jedno odraslo drvo prosječne krošnje upija velike količine azotnih oksida, amonijaka, sumpornog dioksida, prizemnog ozona, što jesu produkti izgaranja najviše iz saobraćaja i industrijskih postrojenja. Jedno odraslo stablo može zadržati na svom lišću 60 kg onečišćivača i lebdećih čestica. Pored toga drveće pomaže zajednici na duže vrijeme, održava ekonomsku stabilnost, zaštitu tla i voda, izvor je prehrane i energije. Zato sadnjom drveća popravljamo kvalitetu života svih živih bića, a u prvom redu stanovnika grada Lukavca."

Učenici OŠ „Lukavac Grad“ su iskazali istinsko zadovoljstvo i radost zbog učešća u akciji pošumljavanja svog dvorišta i poručili da će nastaviti ovim putem, kako bi prirodi vratili sve što joj pripada, i učinili da grad Lukavac bude što ljepši i zdraviji za njih same ali i za sve buduće generacije.

Tokom 2018. godine Lukavac Cement je pokrenuo dugoročni projekat “U prijateljstvu s prirodom” koji se odvija nizom akcija u saradnji sa školama i obdaništima iz cijele BiH, udruženjima, građanima, kako bi kao odgovoran i ekološki osvješten privredni subjekt dao doprinos podizanju ekološke svijesti i očuvanju prirode u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti