Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Macdonald: Nastojati da ponovna izgradnja bude zelenija, čišća i pravičnija

06.07.2020. 13:02 / Izvor: Fena

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald izjavila je danas da je 2020. započela s povećanjem napora Ujedinjenih nacija i zemalja širom svijeta da se postigne svih 17 ciljeva održivog razvoja u sklopu Dekade akcije prema Agendi2030: programu održivog razvoja svijeta.

"A danas, ne samo da se suočavamo s teškom javno-zdravstvenom krizom, nego i nezapamćenom svjetskom socio-ekonomskom recesijom koja prijeti da poništi sve dosadašnje dekade humanog razvoja, također i u Bosni i Hercegovini", upozorila je Macdonald.

Dodala je da je BiH, zahvaljujući striktnim mjerama i disciplini građana, u početku uspjela održati relativno nizak nivo zaraze i stopu smrtnosti u usporedbi s mnogim drugim zemljama Evrope.

"U partnerstvu s institucijama vlasti u BiH, Ujedinjene nacije su brzo pružile pomoć u vidu stručnih zdravstvenih smjernica, velike dostave lične zaštitne opreme, testova, mašina, higijenskih i prehrambenih paketa; komunikacije o riziku; podrške online obrazovanju; i pokretnih usluga za prihvatne centre za migrante, izbjeglice i tražitelje azila. Zahvaljujem međunarodnoj zajednici na podršci našim nastojanjima", rekla je Macdonald.

Pojasnila je da su Ujedinjene nacije završile i prvu fazu svog prijedloga za socioekonomski odgovor na Covid-19.

"Naša nastojanja jesu, i ostati će, usmjerena na zaštitu i jačanje zdravstvenih sistema; pružanje i jačanje usluga zdravstvene zaštite i osnovnih usluga; zaštitu radnih mjesta i ekonomije; i promoviranje socijalne kohezije i ulaganja u sisteme otpornosti i odgovora društva koje predvode zajednice", naglasila je Macdonald.

Navela je da je pandemija pokazala da smo svi u stanju napraviti radikalne promjene u svom životu kada je to neophodno, te da u tom pogledu oporavak predstavlja jedinstvenu priliku da udvostručimo nastojanja da ponovna izgradnja bude kvalitetnija, zelenija, čišća i pravičnija.

"BiH je predivna zemlja s ogromnim, ali neiskorištenim prirodnim i kulturnim resursima koji su zreli za dekarbonizirani, čisti i ekološki prihvatljiv razvoj. Sedamnaest ciljeva održivog razvoja pruža okvir koji je već dobio globalnu podršku i ne samo da pruža priliku za prosperitetniju, inovativniju, odgovorniju i održiviju budućnost, već može pomoći u ostvarenju ambicija BiH u pogledu priključivanja Evropskoj uniji. Za 75. godišnjicu postojanja UN-a, direktno pitamo ljude da nam kažu kako se to može postići. Zato pozivam sve u BiH da daju svoj glas u ovom razgovoru o akcijama koje će nas voditi naprijed", poručila je Macdonald, saopćeno je iz UN-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti