Maćehinski odnos prema realnom sektoru u najtežem periodu: Vlada odbila rješenje za obrtnike

01.02.2021. 11:50 / Izvor: Akta.ba
Maćehinski odnos prema realnom sektoru u najtežem periodu: Vlada odbila rješenje za obrtnike

Obrtnicima su u ovoj godini porasli doprinosi na plate. Razlog je porast prosječne plate u Federaciji BiH.

Obrtnicima su u ovoj godini porasli doprinosi na plate. Razlog je porast prosječne plate u Federaciji BiH. Povodom te informacije oglasio se Adnan Delić, ministar privrede KS koji kaže da zabrinjava ovakav odnos Federacije BiH prema malim privrednicima i da loše odluke vlasti dolaze na naplatu u najtežem periodu za privredne subjekte.

"Obrtnicima sad treba pomoći, a ni u kojem slučaju ih dodatno teretiti. Dok načelnici općina i Vlada KS iznalaze moguća rješenja za obrtnike i planiraju najveći budžet do sada s ciljem podrške maloj privredi, viši nivoi unaprijed anuliraju svaku olakšicu svojim nametima. Taj maćehinski odnos prema realnom sektoru nužno mora prestati, jer se dugoročno čini nesaglediva šteta", poručio je ministar.

Kazao je da će Vlada Kantona Sarajevo pokrenuti inicijativu prema Vladi i Parlamentu Federacije BiH da hitno reaguju kroz izmjene loše regulative i zaustave daljnju nepravdu prema malim privrednicima.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar smatra da je postojeća odredba zakona, gdje je osnovica za obračun doprinosa za obrtnike vezana za prosječnu bruto platu, potpuno nelogična i ekonomski neopravdana.

"Meni kao ekonomisti uopšte nije jasno kako je neko mogao smisliti odredbu da se malom obrtniku povećavaju izdaci za doprinose, samo zato što raste prosječna plata u javnom sektoru Vlada FBiH i Ministarstvo finansija trebaju HITNO, bez ikakvog odgađanja, utvrditi nove osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu, te ih vezati za minimalnu platu, tj. zakonski minimalnu satnicu, čime bi doprinosi za obrtnike prvo bili fiksno precizirani, a drugo znatno bi se smanjili. Sve drugo će dovesti do masovnog zatvaranja i otpuštanja u ovoj godini i propadanja onih koji su uspjeli do sada preživjeti", ističe Hadžić.

Povodom ove teme koja sve više zabrinjava, oglasili su se i iz Naše stranke koji su kroz Federalni parlament imali amandman na Zakon o doprinosima, a koji predviđa drugačiji obračun doprinosa za obrtnike.

"To je odbijeno. Dakle, svjesno je odlučeno da se nastavi s praksom u kojoj će prosjek diktirati preplaćena državna administracija, a cijenu plaćati oni koji su finansijski ugroženi, u konkretnom slučaju obrtnici", navode iz Naše stranke.  

Napominju da je posebno apsurdan razlog zbog kojeg je prosječna plata porasla. Naime, porasla je jer se smanjio broj zaposlenih u prvom i drugom kvartalu u FBiH zbog pandemije, i to onih u realnom sektoru.

"Najčešće se radi o ljudima prijavljenim na najniže plate ili plate vrijednosti nižih od srednje. Istovremeno, broj zaposlenih u javnom sektoru je ostao isti ili približan, a iznos plate stabilan. Ovakvom politikom doprinosa prosječna plata bi mogla još rasti jer će iz platnog sistema izlaziti sve veći broj onih koji imaju male plate. Na svakom polju, pa tako i na ovom, imamo neodgovorno i nestručno upravljanje krizom", ističu.

Iz ove stranke smatraju da kad su obrtnici u pitanju, rješenje je jednostavno. Dakle, opet treba pokrenuti izmjenu Zakona o doprinosima. Moguće je ići u dva pravca. Jedan je da se doprinosi obrtnika vežu za najnižu platu, što je ujedno dugoročna subvencija obrtništvu, a druga opcija bila bi progresivnija i podrazumijevala bi da se na osnovu ostvarenih prihoda obrtnika pravi kalkulacija doprinosa.

Podsjetimo, doprinosi za obrtnike u Federaciji BiH povećani su u 2021. godini za više od 20 KM mjesečno. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti