Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Maćehinski odnos Vlade prema istoku RS-a

27.03.2014. 08:33 / Izvor: eKapija.ba

Načelnici opština Sarajevsko-romanijske, Birčanske i Staro-hercegovačke regije jučer su u Han Pijesku razgovarali o ekonomskim prilikama na ovom području Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali poslanici u Narodnoj skupštini RS sa ovog prostora i gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Nenad Samardžija.

U višečasovnoj raspravi navedeno je niz primjera koji ukazuju na katastrofalno stanje  u privrednom ambijentu Srpske. Kako je zaključeno, potrebno je hitno preduzeti mjere kako bi se izbjegao ekonomski kolaps i zaustavilo iseljavanje sa ovog prostora.

U raspravi su istaknuti razlozi  iseljavanja  iz istočnog dijela Srpske, posebno mladih. Kako je rečeno,  maćehinski odnos Vlade Republike Srpske  prema  opštinama iz istočnog dijela Srpske  glavni je razlog što mladi,  školovani  kadrovi  odlaze.  Konstantnim kršenjem zakona  Vlada je dovela stanovništvo u ovom dijelu Republike Srpske u bezizlaznu situaciju, što se  porazno odrazilo i na demografsku  sliku ovog prostora. 

Kako je rečeno, opštine u Sarajevsko-romanijskoj, Birčanskoj i Starohercegovačkoj regiji  nemaju mnogo koristi od silnog prirodnog bogatstva  sa kojim raspolažu.  Ogromni dio onog što im od korišćenja prirodnih resursa pripada,  odlazi  u centar odlučivanja,  a veoma malo se  vraća u opštinske budžete, tako da su lokalne zajednice dovedene u poziciju da  ne mogu planirati bilo koju ozbiljniju investiciju. Opštine su svedene na  nivo socijalnih ustanova, rečano je na današnjem skupu u Han Pijesku. 

Svi  vapaji načelnika opština  iz ovih regija, upućenih na adresu Vlade i drugih republičkih institucija, bili su uzaludni. Sve je ostalo na  obećanjima. Sredstva  zarađena od eksploatacije  šumskog bogatstva, rudnika i  elektro-energetskih postrojenja  odlaze van opptina, a mrvice se  vraćaju tamo gdje se  to bogatstvo  nalazi. Oni koji su  najzaslužniji što to blago posjeduje Republika Srpska, žive u siromaštvu, rečeno je na današnjem sastanku.

Nakon rasprave, utvrđeni su zaključci koji će biti upućeni na adresu Vlade Republike Srpske.

Zaključeno je  da  je potrebno i nužno vratiti  na upravljanje opštinama resurse koji im pripadaju, zabraniti izvoz poluproizvoda iz Republike Srpske, izvršiti ravnomjerniju i pravičniju raspodjelu budžetskih sredstava Srpske prema lokalnim zajednicama, uvažavajući njihov stepen  razvijenosti i prirodne uslove u kojima se nalaze i  što prije  raskinuti  koncesione ugovore sa koncesionarima koji  ne poštuju preuzete obaveze.

Ukoliko  zaključci  ne  budu  prihvaćeni, kako je rečeno jučer,a saopćeno iz opštine Sokolac rukovodstvo opština i stanovnici koji u njima žive biće primorani da preduzmu radikalnije mjere.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti