Macron najavio gradnju malih nuklearki u Francuskoj

12.10.2021. 15:59 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Emmanuel Macron

“Moramo ponovo izgraditi okvir za proizvodnu nezavisnost Francuske i Evrope”, rekao je on.

"Francuska želi biti lider na polju zelenog vodonika do 2030. godine i gradit će nove, manje nuklearne reaktore u okviru investicionog plana vrijednog 30 milijardi eura koji je namijenjen jačanju njenih šampiona u industriji i podsticanju inovacija", izjavio je u utorak predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je u obraćanju, šest mjeseci uoči predsjedničkih izbora, rekao da će njegova dugoročna mapa puta, pod nazivom “Francuska 2030”, omogućiti zemlji masovnu dekarbonizaciju industrije i dovesti proizvodnju u ključnim industrijskim oblastima bliže domovini, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Moramo istovremeno voditi bitku za inovacije i industrijalizaciju. Treba nam država koja proizvodi više”, kazao je on u razgovoru s grupom preduzetnika.

Macron je dodao da će u njegovom planu ključnu ulogu u izgradnji industrijske budućnosti Francuske imati male, žustre startup kompanije, zajedno s afirmiranim francuskim gigantima.

Za ekonomski oporavak 100 milijardi eura

“Moramo ponovo izgraditi okvir za proizvodnu nezavisnost Francuske i Evrope”, rekao je on.

Francuska planira proizvodnju prvog niskougljeničnog aviona do 2030. godine, kao i masovnu proizvodnju električnih vozila.

Novi, 30 milijardi eura vrijedan investicioni plan dolazi povrh programa za ekonomski oporavak u iznosu od 100 milijardi eura, koji je najavljen prošle godine za podršku Francuskoj da se izbori s posljedicama pandemije korona virusa, a u okviru kojeg se veliki dio odnosi na unapređenje politike zelene energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti