Mađari u Vogošći otvaraju pogon za proizvodnju autobusa?

01.12.2011. 15:37 / Izvor: eKapija.ba
Mađari u Vogošći otvaraju pogon za proizvodnju autobusa?

Predstavnike 14 privrednih kompanija iz Mađarske, Njemačke i Norveške primili su danas premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri privrede, finansija, saobraćaja, prostornog uređenja i zaštite okoliša, stambene politike i kulture i sporta. S obzirom da je usvajanjem Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o koncesijama u Kantonu Sarajevo stvorena odlična pravna osnova za ulaganja inostranog kapitala, što je bio i povod dolaska gostiju, premijeru i ministrima su prezentirana konkretna interesovanja za ulaganja ovih kompanija u privredu, te saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu.

Interesovanje za otvaranje pogona za preradu mesa, te za proizvodnju autobusa u industrijskoj zoni Vogošća iskazale su dvije mađarske firme. Također, brojna su i interesovanja za ulaganja u tehnološke, hemijske i građevinske projekte u Kantonu Sarajevo, posebno u projekte proizvodnje energije na bazi eksploatacije geotermalnih voda i sunčeve energije, te šire primjene "led tehnologije" u javnoj rasvjeti koji bi Kantonu Sarajevo donijeli velike uštede.

"Ovo su prvi efekti primjene Zakona o javno privatnom partnerstvu. Kanton Sarajevo raspolaže bogatim prirodnim, ekonomskim, prostornim i ljudskim potencijalima i naša namjera je da i inostrana ulaganja doprinesu bržem privrednom razvoju Kantona Sarajevo, kao i zapošljavanju što većeg broja ljudi", istakao je premijer Musić.

Organizator posjete delegacija privrednika Kantonu Sarajevo je "Alfa invest" d.o.o, kompanija za konsalting, tehnologiju zaštite životne sredine, proizvodnju, usluge, unutrašnju i vanjsku trgovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti