Vijesti

Mađarska donacija za obnovu Vijećnice u iznosu od 45.000 EUR

25.02.2009. 10:04 / Izvor: eKapija.ba

Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen sa zamjenikom Slobodanom Neškovićem primio je 24.02.2009. godine ambasadora Republike Mađarske u BiH, Nj.E. Imre Vargu koji mu je uručio Ugovor o donaciji Grada Budimpešte vrijedan 45.000 eura za obnovu sarajevske Vijećnice.

- Ovaj ugovor zajedno sa Sporazumom o dodjeli granta Vlade R Mađarske u iznosu od 100.000 eura za postavljanje sigurnosne fasadne skele na ovom kulturno-historijskom spomeniku rezultat je izuzetne saradnje na kulturnom planu - istakao je ambasador Varga, te izrazio uvjerenje da će se saradnja započeta između Gradova Budimpešte i Pečuja i bh. prijestonice uspješno nastaviti.

Ambasador je podsjetio i na spremnost Grada Budimpešte da pruži stručnu pomoć Gradu Sarajevu kad je riječ u korištenju pretpristupnih fondova Evropske unije, kao i u oblasti komunalne infrastrukture. Posebno su, dodao je ambasador Varga, reciklaža otpada i organizacija gradskog prijevoza oblasti u kojima gradske administracije Budimpešte i Sarajeva mogu uspostaviti konkretnu saradnju. Ambasador Varga je najavio i posjetu delegacije Pečuja na zatvaranje "Sarajevske zime", te dodao da je to prilika da se nastave razgovori započeti prošle godine kada je dogovoreno da se Sarajevo uključi u projekat "Pečuj – evropski glavni grad kulture 2010. godine".

Gradonačelnik Behmen se u ime Grada i građana Sarajeva zahvalio ambasadoru Nj.E. Vargi na njegovom izuzetnom angažmanu u animiranju Vlade R Mađarske i Grada Budimpešte da podrže projekat obnove sarajevske Vijećnice, te izrazio spremnost za intenziviranje daljnje saradnje, saopćila je Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti