Mađarska i BiH će se fokusirati na jačanje ekonomske saradnje

17.04.2020. 12:42 / Izvor: Akta.ba
Mađarska i BiH će se fokusirati na jačanje ekonomske saradnje

Ministrica Turković je zahvalila na dosljednoj potpori Mađarske u procesima evropskih i evroatlantskih integracija BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković  sastala se 16. aprila 2020. godine u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm u povodu njegove posjete Bosni i Hercegovini i isporuke pomoći Mađarske Bosni i Hercegovini za borbu protiv korona virusa u vidu doniranja 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela.

Po dolasku delegacije iz Mađarske, upriličen je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Szijjárta, a potom i sastanak zvaničnih delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova na kojima su razmijenjene informacije i stajališta o stanju bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje. Ocijenjeno je da dvije zemlje imaju vrlo dobre političke odnose i da je potrebno, u narednom razdoblju nakon prestanka opasnosti i teškoća uzrokovanih korona virusom, fokusirati se na jačanje ekonomske saradnje.

Ministrica Turković je zahvalila na dosljednoj potpori Mađarske u procesima evropskih i evroatlantskih integracija BiH. Istaknula je da su EU i NATO strateški prioriteti vanjske politike BiH te je veoma bitno u tim procesima imati podršku prijateljskih država poput Mađarske. S tim u vezi istaknula je da BiH cijeni zalaganje Mađarske za brži pristup BiH Evropskoj uniji kako na bilateralnom planu, tako i putem Višegradske grupe te značajnog doprinosa Međunarodnog višegradskog fonda.

Ceremonija primopredaje mađarske donacije za borbu protiv korona virusa između ministrice Turković i ministra Szijjárta obavljena je ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova BiH. Tom je prilikom ministrica Turković još jednom zahvalila prijateljskoj Mađarskoj na velikodušnoj pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv korona virusa, kao i ministru Szijjártu, istaknuvši koliko cijeni njegov angažman i spremnost da donaciju uruči osobno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti