Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska formiraju regionalnu komandu NATO-a

Vijesti / REGIJA

Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska formiraju regionalnu komandu NATO-a

15.02.2019. 08:37 / Izvor: Fena

Ministri odbrane Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije potpisali su Pismo namjere o Regionalnoj komandi komponente specijalnih operacija (R-SOCC) na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Bruxellesu. Ta inicijativa predstavlja još jedan primjer bliske saradnje među NATO saveznicima i partnerima.

Pod čelništvom Mađarske, četvero evropskih saveznika i zemlja partner Austrija radit će zajednički na uspostavi R-SOCC za manje zajedničke operacije. Ta komanda izuzetno će ojačati sposobnost tih pet zemalja da razmjeste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC omogućuje svakom njenom učesniku da da vlastiti doprinos, istovremeno imajući korist od integrirane strukture R-SOCC kada bude aktivirana.

Zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller pohvalila je inicijativu, rekavši da predstavlja "značajan korak naprijed u jačanju  kapaciteta specijalnih operativnih snaga u regiji i ka potpuno integriranom elementu regionalne komande".

Nova multinacionalna komanda bit će razvijena u skladu s NATO standardima, koristeći ekspertizu štaba NATO-a za specijalne operacije u Monsu u Belgiji. Iako je primarno namijenjena za operacije NATO-a i EU, komanda bi mogla učestvovati u drugim međunarodnim misijama, vježbama ili obukama, navodi se na websiteu NATO-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti