Mađarska trenutno 10. najznačajniji trgovinski partner BiH

24.12.2020. 09:16 / Izvor: Akta.ba
Mađarska trenutno 10. najznačajniji trgovinski partner BiH

Odnosi između Mađarske i BiH na svim poljima su odlični, što dokazuju i učestali sastanci državnika ove dvije zemlje.

Odnosi između Mađarske i BiH na svim poljima su odlični, što dokazuju i učestali sastanci državnika ove dvije zemlje. U  bilateralnoj saradnji ne postoji niti jedno otvoreno pitanje. 

Mađarska je trenutno 10. najznačajniji trgovinski partner BiH i bilateralna robna razmjena iz godine u godinu raste.

U 2019. godini izvoz Madjarske u BiH je iznosio 380,1 milion eura dok je uvoz iz BiH iznosio 135,7 miliona.

U prvih 9 mjeseci 2020. godine mađarski izvoz iznosi 247 miliona, dok je uvoz iz BiH u Madjarsku iznosio 77,1 milion.

Još jedan od pokazatelja dobrih odnosa je otvaranje partnerske kancelarije za promociju malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana - HEPA Balkan Office sa programima koji mogu da se implementiraju u ovom regionu.

Predstavništvo HEPE Balkan je otvoreno 2019. godine sa ciljem da poboljša mađarsku trgovinu i diversifikuje spoljno-ekonomske odnose Mađarske. Naš glavni zadatak je promocija izvoza mađarskih proizvoda, usluga i kapitala. 

U 2020. godini sa mnogo izazova, kancelarija HEPA Balkan, radila je na konstantnoj promociji mađarskih sektora i proizvoda. Među najjačim segmentima izdvojili su se poljoprivredni sektor, mašinska industrija i zdravstveni sektor.

Poljoprivredni sektor mađarske prehrambene industrije doprinosi sa 4,5% BDP-a na godišnjem nivou i zapošljava 8% ukupnog stanovništva. Prema procenama, agrobiznis koji obuhvata poljoprivredu, prehrambenu industriju i zajedničke djelatnosti, snadbjevanje, preradu i distribuciju iznosi oko 25% nacionalnog BDP-a. Ono po čemu se Mađarska izdvaja je zabrana uzgoja genetski modifikovanih kultura u EU, propisana mađarskim Ustavom. Visoki kvalitet, strogi zahtevi kontrole i stručnost kadra glavna su konkurentska prednost za mađarske kompanije na tržištu.

HEPA Balkan Office je zadužena za upoznavanje BiH privrednika sa mađarskim kompanijama i njihovim proizvodima i za povećanje izvoza malih i srednjih mađarskih kompanija koje još nisu prepoznate na našem tržištu. Sektor proizvodnje poljoprivrednih mašina se izdvaja kao dio u kome postoji veliki potencijal za saradnju mađarskih i regionalnih privrednika. Mađarske fabrike uglavnom proizvode poljoprivredne mašine za obradu tla i zaštitu bilja, kao i priključne mašine za žetvu i djelove za njih, što čini važnu ulogu u izvoznim aktivnostima ove zemlje.

Prepoznatljivost Mađarske su i izvori termalne i ljekovite vode kao i odlični geotermalni uslovi. Iskustvo i znanje u ovoj oblasti sticano vijekovima, rezultirali su mnogim dostignućima u oblasti balneologije. Međunarodna tržišta svake godine pokazuju sve više interesovanja za razvoj mađarske zdravstvene zaštite. Takođe, farmaceutska industrija je najinovativniji proizvodni sektor. Kompanije podnose više od 40 novih patentnih prijava i više od 160 novih tržišnih dozvola godišnje. Potencijal u prodaji medicinskih proizvoda pokazao se i tokom pandemije Covid 19 i prema sadašnjoj statistici domaći proizvođači će imati rast sa 18 na 50%. 

Pored poljoprivredne tradicije, Mađarska je lider i u oblasti zdravstvene zaštite životinja. Brojne su kompanije koje razvijaju veterinarske ljekove, od kojih značajan dio izvoze u inostranstvo.

Sa ovakvim potencijalom za trgovinu i poslovanje i u 2020. godini HEPA Balkan Office može da se pohvali uspešnim povezivanjima mnogih kompanija , a u narednim godina očekujemo mnogo više zbog mogućnosti i potencijala koje uzajamna saradnja ove dve države nudi. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti