Maglaj odsječen, vodostaj rijeke Bosne nezapamćen

15.05.2014. 13:36 / Izvor: Fena
Maglaj odsječen, vodostaj rijeke Bosne nezapamćen

U tom gradu te u Zavidovićima već se preporučuje prokuhavanje vode za piće, potvrdio je Agenciji Fena pomoćnik direktora za tehničke poslove u Agenciji za vodno područje rijeke Save Enes Alagić.

Maglaj je odsječen zbog poplave, nema struje, vode, a telefonski saobraćaj je izuzetno otežan.

U tom gradu te u Zavidovićima već se preporučuje prokuhavanje vode za piće, potvrdio je Agenciji Fena pomoćnik direktora za tehničke poslove u Agenciji za vodno područje rijeke Save Enes Alagić.

Foto: maglaj.net

Jedna ekipa te agencije bila je u Maglaju, a druga se vratila neobavljenog posla jer nije mogla proći.

Alagić kaže da je vodostaj rijeke Bosne u Maglaju nezapamćen dosad, a u Zenici, gdje je stanje također teško, daleko viši nego 1968. godine, kada su također zabilježene poplave.

Nezapamćeni su i vodostaji rijeka Jale, kao i Spreče, dodao je.

U gornjim dijelovima rijeke Bosne, kao u Sarajevskom polju, nivo vode lagano opada jer je na tom području već prošao veliki val, ali se on sada kreće nizvodno.

U nizvodnim dijelovima, na nekim mjestima ima snijega visokog 60 do 70 centimetara, čije topljenje može prouzročiti dodatne teškoće.

Padavine ipak jenjavaju mada se još ne očekuje njihov prestanak, kazao je Alagić.

Počela evakuacija građana

Prema informacijama koje sam upravo dobio, počela je evakuacija građana iz Maglaja uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH - potvrdio je u izjavi za Agenciju Fena potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić koji je trenutno na putu prema Maglaju.

"Ne znam tačno šta da očekujem, osim što znam da se u Maglaj jedino može ući čamcem. Komunikacije su u prekidu, a čuo sam da ljudi stoje na krovovima kuća i zgrada", naglasio je.

Pudarić je dodao da je jedino u kontaktu s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Munibom Husejnagićem koji je čamcem ušao u Maglaj.

"Ono što vidim jest da se rijeka Bosna izlila iz korita nekoliko kilometara od Zenice prema Maglaju. Poplavljena su naselja Nemila, Željezno Polje, Begov Han i Golubinje. I kuće i gospodarski objekti su pod vodom", naglasio je.

Istakao je da se bujica spušta s okolnih brda, dodajući da su na nekoliko mjesta nanijeli kamenje i zemlju na magistralni put M-17.

"Na magistralnom putu vidjeli smo i veliki odron i bujicu koja je odnijela nekoliko auta", kazao je.

Pudarić kaže da je jutros pokušao doći do Tuzle i Lukavca, ali  nažalost, nije uspio jer su svi putevi u prekidu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti