Magoda: Ljubiteljima noćnog skijanja priredit ćemo novu dimenziju uživanja

18.10.2019. 07:57 / Izvor: Fokus
Magoda: Ljubiteljima noćnog skijanja priredit ćemo novu dimenziju uživanja

Noćno skijanje je možda i najzanimljivije skijašima. Direktor preduzeća “ZOI 84” kazao nam je u kojim će to terminima skijaši moći uživati u noćnom skijanju.

Kantonalno javno preduzeće "ZOI 84" OCS objavilo je cjenovnik ski karata za Bjelašnicu i Igman za zimsku sezonu 2019./2020. Tom prilikom, razgovarali smo sa direktorom KJP "ZOI 84" OCS, Kenanom Magodom, koji nam je opisao kako teku pripreme za skijašku sezonu

"Prilikom dolaska na čelo KJP “ZOI 84” zatekao sam niz problema, kako na sistemu za osnježavanje, tako i na samom vertikalnom transportu. Ove godine jedan od kapitalnih projekata je zatvaranje izlazne stanice šestosjeda koja je bila pod konstantnim udarima leda i hladnoće, i kao takva stvarala ogromne probleme prilikom funkcioniranja samog šestosjeda. U narednim danima krećemo sa postavljanjem rasvjete za noćno skijanje na stazi kolijevka čime ćemo omogućiti svim ljubiteljima noćnog skijanja jednu novu dimenziju uživanja tokom noći. Urađena je sanacija i čišćenje akumulacijskih jezera. Uveliko radimo na remontima svih vertikalnih transporta, a urađena je i rekonstrukcija snjegobrana”, objasnio je Magoda.

Na prvi pogled, cjenovnik ski karata za predstojeću zimsku sezonu ne razlikuje se puno od prošlosezonskog, ali Magoda ističe da je ovovsezonska verzija puno prilagođenija svim kategorijama skijaša.

"Jedna od veoma bitnih razlika je ona u cijeni karata na Bjelašnici i na Igmanu, čime želimo vratiti Igman u fokus ski škola, ali i skijaša koji žele uživati u nešto blažim stazama, jer to je zaista jedna predivna planina za skijanje. Novitet je i karta ponedjeljak-petak za skijaše koji eventualno žele izbjeći gužve tokom vikenda”, navodi Magoda.

Jedna od novina ove sezone je i “Full access” karta, koja podrazumijeva dnevno i noćno skijanje tokom cijele godine, ali i korištenje lifta za panoramsko ragledanje u ljetnoj sezoni, do 30. septembra.

Noćno skijanje je možda i najzanimljivije skijašima. Direktor preduzeća “ZOI 84” kazao nam je u kojim će to terminima skijaši moći uživati u noćnom skijanju.

"Termini za noćno skijanje su srijeda, petak i subota, a ukoliko se ukaže potreba, ubacit ćemo i četvrtak. Ove godine, posjetioci će moći skijati na dvije osvijetljene staze”, kazao je Magoda za Fokus.

Pored uglavnom pozitivnih reakcija, bilo je i nekoliko zamjerki, a odnosile su se na ukidanje karte “100 tačaka” i pomjeranje starosne granice za djecu sa 15 na 12 godina.

Magoda je objasnio razlog zbog kojih je “ZOI 84” uveo ove promjene.

"Iskreno, teško je udovoljiti željama pojedinaca. Ski školama je najteže palo ukidanje “tačkica”. Ko iole zna dešavanja na skijalištu, upoznat je da je najveći broj malverzacija bio upravo na tim tačkicama. Ipak, razmišljali smo i o cijenama karata za ski škole, te smo odlučili da im damo popust, i to sljedeći: Dnevna karta Bjelašnica – 21,15 KM, poludnevna karta Bjelašnica – 17,00 KM, dnevna karta Igman – 15,20 KM te poludnevna karta Igman– 10,25 KM. Roditelji koji šalju djecu u škole skijanja plaćali su punu cijenu karata svaki dan, ali su ski škole iskorištavale “tačkice” i time smanjivali prihod “ZOI 84”. Dodatni prihod ski škole su imale zato jer djeca prvih dana i ne vide ski liftove. U svakom slučaju, niko ne može reći za ove cijene da su skupe, jer su najjeftinije u Evropi”, razjasnio je Magoda.

Što se tiče dugoročne strategije obnove i modernizacije olimpijskih ljepotica, Magoda kaže da postoji samo jedno ispravnog rješenje.

"U skoro svakodnevnom sam kontaktu sa članovima Nadzornog odbora, premijerom Fortom i ministrom Bašićem, i svi razmišljamo isto kad je modernizacija olimpijskih planina u pitanju. Plan je da se već naredne godine počnemo širiti ka sjevernoj strani Bjelašnice, a u neke tri do četiri godine da spojimo Igman i Bjelašnicu sa najboljim vertikalnim transportom i dobrim plavim stazama”, kazao nam je Magoda.

O starim problemima nije htio u detalje, jer, kako kaže, sve je prijavio nadležnim organima i čeka njihovu reakciju.

Stabilizaciju firme je, navodi Magoda, teško očekivati u dogledno vrijeme, jer je u minusu od četiri miliona KM za period od januara do septembra ove godine, sa ukupnim dugom od preko deset miliona.

Trenutno radi na izradi sanacionog plana koji će predstaviti Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo, nakon čega će se ići u rješavanje nagomilanih problema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti