Maid Hadžimujić: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

15.12.2020. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Maid Hadžimujić: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

Umjesto KEMIS-BH d.o.o., Lukavac, sada se zovemo KEMEKO-BH d.o.o., Lukavac i otvaramo firmu u Republici Srpskoj.

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, osvrt godine za Akta.ba je dao Maid Hadžimujić, direktor firme KEMEKO-BH d.o.o., Lukavac.

Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?

- Kao i većina ljudi, ovu poslovnu godinu ćemo pamtiti po globalnoj pandemiji COVID-19. Mi možemo reći, da ćemo, s obzirom na globlnu situaciju i ekonomsku krizu koja se nagovještavala sa pratećom pandemijom, 2020. godinu završiti sa ostvarenjem planiranog, tj. povećanje prihoda od cca. 20 %.

Razlog povećanja u ovakvom kriznom vremenu predstavlja pravovremeno planiranje i djelovanje u skladu sa kriznim menađmentom, gdje smo uspijeli da se prilagodimo situaciji i da svoje poslovanje nastavimo bez poteškoća. Također, možemo napomenuti da je prethodni, a vjerujemo i budući, period pred nas stavio mnoge izazove, te nas natjerao da drugacije razmišljamo i ostavrimo planirano.

Kakva je situacija u vašoj kompaniji? Da li je i koliko corona-kriza uticala na poslovanje?

- Kako smo u prethodnom djelu već dali odgovore na ovo pitanje, samo ćemo dodati da situacija u kompaniji je poprilično dobra, s obzirom na globalnu pandemiju. Svakako da je corona utjecala na naše poslovanje u smislu da su nam smanjene investicije, tako da u budućem periodu se očekujue sporiji rast kompanije u odnosu na 5-godišnju strategiju. 

Moramo istaknuti da nam se u ovoj godini desila i promjena imena, umjesto KEMIS-BH d.o.o., Lukavac, sada se zovemo KEMEKO-BH d.o.o., Lukavac. Promjena je uslijedila usljed promjene vlasništva kompanije. Novost je i to da u 2021. godini, zbog specifične zakonske regulative u ovoj oblasti otvaramo firmu i na teritoriji Republike Srpske.

Kakovu prognozu imate a post - coronsko vrijeme?

- Nažalost, vrlo teško je predvidjeti koliko će ovo post-coronsko vrijeme trajati. Mi svakako imamo razvojne planove za budućnost, ali oni sada uveliko utiču od svjetske ekonomije, te zamaha i početka razvoja ekonomije na globalnom nivou. Nadamo se da će sve ići ubrzano i da ćemo doći na nivo 2019. godine veoma brzo, te nastaviti sa planiranim rastom u narednom periodu.

Planovi za 2021. godinu.

- Mi smo sagledali dobro situaciju na tržištu, te smo za 2021. godinu sebi postavili cilj da prihode ne povećavamo u odnosu na 2020. godinu. Znači, ostajemo sa planom za 2021. na nivou 2020. godine.

Isto tako, sagledat ćemo veoma dobro situaciju i planirati investicije u skladu sa brzimo oporavka svjetske ekonomije. Vezano za nova zapošljavanja, također, imamo planove, ali njihova realizacija će zavisiti od globalne situacije. Nadamo se da će ova krizna vremena veoma brzo proći, te da ćemo u što skorijem vremenu da se vratimo ostvarivanju naših 100% ciljeva. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti