Majski cvijet: Nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima

12.01.2021. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Majski cvijet: Nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima

Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu kojom se poništava okolišna dozvola.

Ekološka udruga "Majski cvijet" priopćila je kako odgovor Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na njihov zahtjev da se Bunski kanali uvrste u registar zaštićenih dijelova prirode HNŽ-a, ukazuje da spomenuti lokalitet na rijeci Neretvi uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona o zaštiti prirode HNŽ-a.

Na zahtjev Ekološke udruge "Majski cvijet" da se Bunski kanali uvrste u registar zaštićenih dijelova prirode Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a odgovorilo je da to nije moguće učiniti jer takav registra nije uspostavljen ni na nivou Federacije, ni na nivou HNŽ-a.

Međutim, u odgovoru Ministarstva navodi se da je lokalitet Bunskih kanala - tok rijeke Neretve rješenjem iz 1970. godine proglašen zaštićenim dijelom prirode u Zavodu za zaštitu spomenika prirode BiH. To znači, navode iz "Majskog cvijeta", da po sili zakona Bunski kanali nastavljaju egzistirati kao zaštićeno područje i kao takvo uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona o zaštiti prirode HNŽ-a.

"Odgovor Ministarstva na naš zahtjev dodatno je potvrdio činjenicu da su Bunski kanali zaštićeni dio prirode te da nije dozvoljena gradnja mini hidroelektrane na tom lokalitetu. Mi smo i do sada dokazali da su u procesu izgradnje mini hidroelektrane na Bunskim kanalima načinjeni brojni propusti te je ovo samo još jedna potvrda da su naši zahtjevi opravdani", izjavio je Oliver Arapović iz Ekološke udruge "Majski cvijet".

Arapović je podsjetio kako je Odjel za urbanizam Grada Mostara ranije donio rješenje kojim se odbija zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, a na osnovu toga što je udruga "Majski cvijet" dostavila neophodnu dokumentaciju i peticiju s 5.000 potpisa građana protiv izgradnje te dvije mini hidroelektrane.

Također, Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu kojom se poništava okolišna dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima, nakon čega je investitor ponovno podnio zahtjev prema Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izdavanje okolišne dozvole.

"Mi nastavljamo našu borbu i nadamo da će se Federalno ministarstvo prigodom izdavanja dozvole voditi dosadašnjim činjenicama. Iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja - nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mini hidroelektrane na Bunskim kanalima, spomeniku prirode", poručili su iz Ekološke udruge "Majski cvijet".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti