Makedonci besplatnim putarinama uzvraćaju Srbiji za donirane vakcine

27.05.2021. 08:00 / Izvor: HINA
Makedonci besplatnim putarinama uzvraćaju Srbiji za donirane vakcine

Vlada Sjeverne Makedonije osigurala je 200.000 elektroničkih kartica za cestarinu koje će biti podijeljen srbijanskim turistima.

Srbijanski turisti na proputovanju u Grčku tijekom turističke sezone od lipnja do kolovoza neće plaćati cestarinu, odlučila je Vlada Sjeverne Makedonije, u znak zahvale građanima Srbije za donirana cjepiva.

Srbija je Sjevernoj Makedoniji donirala ukupno 40.000 doza cjepiva Sputnjik V, te 8.000 doza cjepiva Fpfizer/BioNTcec, za koje je morala pribaviti dodatnu suglasnost američko-njemačke farmaceutske tvrtke.

Prigodom primopredaje donacija makedonski premijer Zoran Zaev rekao je kako će se Makedonija znati odužiti Srbiji za potporu u svladavanju epridemije koronavirusa.

Prema izvješćima iz Skoplja, na koje se u srijedu pozivaju beogradski mediji, vlada Sjeverne Makedonije osigurala je 200.000 elektroničkih kartica za cestarinu koje će biti podijeljen srbijanskim turistima od 15. lipnja do 15. kolovoza na putu kroz tu zemlju ka Grčkoj.

Kartice vrijedne oko 2,8 miliona eura, biće dijeljene na graničnom prijelazu Tabanovce na ulazu u Sjevernu Makedoniju.

Vlada u Skoplju, koja je već najavila zahvalnost za pomoć Srbiji tijekom cijepljenja protiv koronavirusa, već je naručila izradu 200.000 kartica za cestarinu.

Srbija je, uz dobro organiziranu nacionalnu kampanju procjepljivanja i dosad osiguranih oko pet milijuna doza četiri vrste cjepiva, prethodnih mjeseci otvorila svoj zdravstveni sustav i za cijepljenje gospodarstvenika i građana država regije.

Prema službenim podacima, u toj je kampanji dosad dato oko 39.000 doza građanima BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonje, te manjim brojem Hrvatske, ali i državljanima brojnih zemalja koji imaju prebivalište ili, pak, poslovne ili obiteljske veze sa Srbijom.

U Srbiji je, prema podacima u srijedu u 15 sati, od 24. prosinca do danas dato ukupno 4.380.838 doza cjepiva, a od toga je 2.442.534 osoba primilo prvu, a 1.938.304 obje doze.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti