Mali rizik za pranje novca u oblasti osiguranja

03.04.2013. 13:56 / Izvor: eKapija.ba
Mali rizik za pranje novca u oblasti osiguranja

Samir Omerhodžić , direktor Agencije za osiguranje u BiH, kaže da sektor osiguranja nije suviše rizična oblast kada se gleda pranje novca iz razloga što se najveći broj transkacija obavlja preko banke.

Samir Omerhodžić, direktor Agencije za osiguranje u BiH, kaže da sektor osiguranja nije suviše rizična oblast sa aspekta pranja novca jer u BiH ne postoje proizvodi kao što su fondovske police životnog osiguranja koje se koriste investicijskim mogućnostima i imaju potencijal za rizik.    

''Oblast osiguranja u BiH je dosta dobro regulirana ali ne toliko dobro kao bankarski sektor, no ta je situacija slična i u drugim zemljama članicama Moneyvala. Jedan od razloga što se ova oblast ne  smatra rizičnom za pranje novca je recimo i to što u BiH, u  strukturi aktive financijskog sektora, osiguranje participira sa 4, 5 posto'', navodi Omerhodžić. Dodaje da je iako je naš financijski sektor bankocentričan moramo radi na boljoj pravnoj regulaciji oblasti osiguranja.

Nada se da će se to riješiti izmjenama Zakona o spečavanju pranja novca koji je u parlamentarnoj proceduri. Agencija za osiguranje također, zajedno sa svojim partnerskim agencijama na entitetskoj razini priprema pravilnike koji će sadržavati odredbe koji će onemogućiti sprečavanje pranja novca.  

Navodi i da do sada Zakonom o sprečavanju pranja novca nisu na pravi način bile obuhvaćene pravne, notarske i računovodstvene profesije. ''Nažalost, takva je situacija i u drugim zemljama, gdje nefinancijske institucije nisu dobro pokrivene zakonski. Novim izmjenama zakona o sprečavanju pranja novca predviđa se jedno regulatno tjelo koje će kontrolirati one oblasti koje nemaju regulatora'', navodi on. Smatra da tamo gdje nema regulatora nema ni ozbiljnosti situacije.

No ostaje, kaže, da se vidi hoće li odredbe vezane za uvođenje regulatora biti prihvaće i na Parlamentu. Objašnjava da iako je sada zakonom određeno da tamo gdje nema označenog organa za nadzor taj dio preuzima financijsko-obavještajni odjel SIPA-e. No problem je, kaže, što oni nemaju dovoljno resursa da bi mogli raditi takvu vrstu posla te da čak ni planirano proširenje kapaciteta neće biti dovoljno da se adkevatno pokrije nadzor nefinancijskih institucija u BiH.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti