Mališević: Sve kompanije iz oblasti metalske i elektroindustrije pogođene krizom

14.04.2020. 08:45 / Izvor: Fena
Mališević: Sve kompanije iz oblasti metalske i elektroindustrije pogođene krizom

Metalska i elektroindustrija BiH, osjetila je negativne posljedice već početkom 2020. godine pojavom koronavirusa u Kini.

Kompanije iz oblasti metalske i elektroindustrije Federacije BiH nalaze se u teškoj i neizvjesnoj situaciji s obzirom na to da je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa pogodila cijeli svijet, a posljedice koje će pretrpjeti bh. ekonomija sigurno će biti velikih razmjera – izjavio je za Fenu direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević.

Metalska i elektroindustrija BiH, po njegovim riječima, osjetila je negativne posljedice već početkom 2020. godine pojavom koronavirusa u Kini. Kako se virus brzo proširio i početkom marta zahvatio najveća izvozna tržišta bh. firmi u EU, poslovanje je bilo veoma otežano i u mnogim kompanijama obustavljeno. Nabavka repromaterijala je gotovo u cjelosti stala.

"Izvoz je otežan zbog zdravstvenih kontrola i procedura zaštite zdravlja ljudi, a u mnogim slučajevima je obustavljen iz razloga što su kompanije iz EU, koje su kupci proizvoda bh. firmi, zaustavili poslovanje i prolongirali termine isporuka. Došlo je do storniranja narudžbi i pomjeranja rokova isporuka. Bez repromaterijala, bez isporuke gotovih proizvoda, kompanije su došle u nezavidan položaj i nikada im nije bila potrebnija pomoć države kao sada. Većina kompanija je radnike poslala na prinudni godišnji odmor ili čekanje", naveo je Mališević.

Sve kompanije metalske i elektroindustrije, kako je dodao, pogođene su krizom, a problemi su različiti od firme do firme. Krajem marta i početkom aprila pad poslovanja se kreće između 30 i 70 posto u zavisnosti koji su proizvodi u pitanju, u koju zemlju se izvoze i naravno zavisno od situacije kod poslovnih partnera. Najpogođenije su firme koje izvoze u Italiju, Francusku, Španiju, Hrvatsku i Sloveniju, dok je izvoz u Njemačku i skandinavske zemlje otežan, ali nije u potpunosti obustavljen.

"Udruženje metalske i elektroindustrije Privredne komore FBiH je u svakodnevnom kontaktu sa članicama, mnoštvo je dopisa koji su stigli na adresu Udruženja, a koji govore o težini problema sa kojima se kompanije suočavaju. Predsjednik Udruženja Kasim Kotorić je član Kriznog štaba formiranog u okviru Komore i zajedno sa ostalim privrednicima i kantonalnim privrednim komorama komunicira se na dnevnoj osnovi i na osnovu stanja sa terena nadležnima se dostavljaju prijedlozi za ublažavanje problema", dodao je Mališević.

Olakšavanje problema transporta roba koje su imale bh. firme, kabinske izolacije, postupanja inspekcije, donošenje moratorija na kredite za pravna i fizička lica, formiranje fonda za pomoć kompanijama, obezbjeđenje novih povoljnih kreditnih sredstava, pomjeranje roka za plaćanje PDV-a, samo su neki od mnogobrojnih prijedloga koje je predložila Privredna komora FBiH.

Mališević je kazao da kompanije metalske i elektroindustrije očekuje iznimno težak period nakon značajnog pada poslovanja u martu, a očekuje se da će april i maj biti najteži. Ukoliko kriza sa koronavirusom počne jenjavati u narednih mjesec dana, kako je dodao, trebat će nekoliko mjeseci da kompanije počnu poslovati u punom kapacitetu.

"I pored svih problema, u ovom sektoru u FBiH nije došlo do masovnog otpuštanja radnika i to govori koliko se firme grčevito bore da sačuvaju radnu snagu koja je uslov za dalje poslovanje. Bez kvalitetne podrške svih nivoa vlasti u BiH, bojimo se da bi mnoge firme metalske i elektroindustrije, mogle doći u situaciju da veći broj radnika pošalju na biro za zapošljavanje. Nadamo se da to takvog scenarija neće doći. Vjerujemo da će Vlada FBiH i vlade kantona donijeti mjere podrške poslovnim subjektima, koje će pomoći da se prebrodi kriza, sačuvaju radna mjesta i osigura nastavak proizvodnje", naveo je Mališević.

Od Vijeća ministara BiH očekuju da se omogući pomjeranje plaćanja PDV-a na zadnji dan u mjesecu i da kroz carinsku politiku osigura jeftinije sirovine za bh. proizvodne kompanije.

"Nadamo se da će se uz pomoć svih nivoa vlasti u BiH, kompanije metalske i elektroindustrije, kao i kompanije u drugim sektorima, iz krize izaći spremne za osvajanje novih proizvoda i novih tržišta", istakao je Mališević za Fenu.

Metalska i elektroindustrija tradicionalno je okosnica prerađivačke industrije u Bosni i Hercegovini. Poznato je da se radi o izvoznoj industriji, koja svoje proizvode plasira u zemlje EU, gdje prednjače Njemačka, Slovenija, Austrija, Hrvatska i Italija. Ne treba zanemariti ni tržište Skandinavije, na koje bh. kompanije sve više izvoze svoje proizvode.

Od 2014. do kraja 2018. godine, svaka godina za metalsku i elektroindustriju je bila uspješnija od prethodne. Broj zaposlenih u Fedraciji BiH u 2014. godini je bio 24.000, a na kraju 2018. je iznosio 31.000 radnika. Izvoz i uvoz su također bilježili rast, a broj investicija u ovu industriji je rastao.

Za metalsku i elektroindustriju 2019. godina je bila godina stagnacije, a razloga je bilo više. Blaga kriza u svjetskoj automobilskoj industriji uticala da je rast izvoza automobilske industrije FBiH bio skroman i iznosio je dva posto. Zbog uvođenja stopostotnih taksi na izvoz proizvoda na Kosovo i uvođenja kvota za uvoz čelika u EU, izvoz željeza i čelika je bio manji za jedan posto u odnosu na 2018. godinu. Također, izvoz obojenih metala je u 2019. godini doživio pad za više od 30 posto. Međutim, treba naglasiti da su sve ostale grane metalske i elektroindustrije FBiH imale rast izvoza u 2019. godini, a prednjačile su metalni proizvodi, pogonske mašine, mašine i transportna sredstva, itd.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti