Malverzacije uhapšenih u akciji Sailor otkrivene uz pomoć obrazca D- PDV

30.06.2014. 13:04 / Izvor: eKapija.ba
Malverzacije uhapšenih u akciji Sailor otkrivene uz pomoć obrazca D- PDV

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH aktivno sudjeluje u akciji kodnog naziva “Sailor” koju su po nalogu Tužilaštva BiH započeli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH aktivno sudjeluje u akciji kodnog naziva “Sailor” koju su po nalogu Tužilaštva BiH započeli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iz UIO je saopćeno da su izdali nalog za kontrolu poslovanja kompanije “AX-Tropic” d.o.o. iz Banja Luke, a po završetku kontrole će biti poznate sve činjenice oko eventualnog pokušaja utaje PDV-a na otpis zaliha koje su uništene u toku poplava koje su zadesile Banja Luku.

U konkretnom slučaju postoji sumnja da je obveznik prijavio da su mu uništene sve zalihe robe u poplavama, te po tom osnovu zatražio da mu se otpiše PDV na uništene zalihe.

Međutim, stvarna situacija na terenu je bila takva da sve zalihe nisu uništene, već je dio robe izmješten na drugo mjesto.

Iz UIO podsjećaju da je od aprila 2014. godine uveden dodatak uz PDV prijavu, D-PDV, koju svaki mjesec podnose poreski obveznici.

U dodatku uz PDV prijavu, između ostalog, obveznici su morali popuniti i polje o stanju zaliha, sirovina i gotovih proizvoda, tako da je UIO imala kompletno prijavljeno stanje zaliha od svih poreskih obveznika prije nego što su Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave.

To konkretno znači da je vrlo lako otkriti pokušaj da neki poreski obveznik pokuša prikazati da su mu u poplavama uništene zalihe ili sirovine puno veće od onih koje je imao na stanju, prema vlastitim podacima koje je dostavio UIO u svom dodatku uz PDV prijavu za april, a koja se dostavljala do 10. maja, svega nekoliko dana prije poplava u BiH.

"Imamo informaciju da je na obavještajni razgovor u SIPA-u u Banjoj Luci priveden jedan inspektor iz Sektora za poreze, koji je na zahtjev gore pomenutog obveznika izašao ispred UIO na popis zaliha poreskog obveznika. Ukoliko se za tog službenika odredi mjera pritvora, UIO će ga suspendovati s radnog mjesta u skladu s važećom legislativom", navodi se u saopćenju.

Podsjeća se da je UIOBiH u cilju borbe protiv korupcije u svakom saopćenju upućenom javnosti uvijek pozivao sve građane i poreske obveznike da prijave svaku informaciju o utaji carine i PDV-a ili nezakonitom ponašanju njihovih carinskih službenika i poreskih inspektora.

Taj poziv ponavljaju i ovom prilikom i napominju da se isti može uputiti besplatno na broj 080 02 06 07.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti