Manifestacija "Njemačka u Bosni i Hercegovini" održana u Brčkom

14.06.2018. 09:18 / Izvor: Akta.ba
Manifestacija 'Njemačka u Bosni i Hercegovini' održana u Brčkom

Cilj Njemačke nije samo da propagira njemačke proizvode u BiH, nego da se pokaže koliko Njemačka podržava BiH.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini (BiH) danas je u Omladinskom centru u Brčkom organizovalo po četvrti put u BiH, a prvi put u Brčkom, manifestaciju pod nazivom "Njemačka u Bosni i Hercegovini".

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je u svom obraćanju prisutnima kazao da od događaja očekuje da njemački privrednici Brčko distrikt BiH prepoznaju kao sredinu pogodnu za ulaganja.

"Sam prijedlog da se održi ovakva manifestacija u Brčkom je možda i potvrda da distrikt raspolaže potencijalima koji bi mogli biti interesantni i za njemačke privrednike, a takođe, ovo je i nama prilika da se promovišemo sa svojim prednostima. Očekujem od ovog skupa da uspostavimo određenu vrstu kontakata i da ih u što kraćem periodu razvijamo kako bi distrikt bio mjesto gdje će njemački privrednici prepoznati ovu lokalnu zajednicu kao sredinu pogodnu za neku vrstu ulaganja", kazao je Milić.

Christiane Hohmann, ambasadorka SR Njemačke u BiH, na otvaranju manifestacije kazala je da cilj Njemačke nije samo da propagira njemačke proizvode u BiH, nego da se pokaže koliko Njemačka podržava BiH i na putu ka Evropskoj uniji (EU).

"Mi u BiH imamo preko 250 firmi koje su iz Njemačke, ali naš cilj nije samo da propagiramo svoje proizvode u BiH, nego mi želimo i pokazati koliko Njemačka podržava BiH na njenom putu ka EU. Samo jaka BiH kao cjelovita zemlja ima šansu da postane članica EU", kazala je Hohmann.

Sven Torsten Pothof, direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, u svom obraćanju kazao je da je Njemačka najvažniji trgovinski partner u BiH.

"Mi kao Predstavništvo njemačke privrede u BiH primjećujemo pozitivne trendove kada su u pitanju trgovinske razmjene između ove dvije zemlje, a ta trgovinska razmjena godišnje iznosi 1,7 milijardi evra, što je pokazatelj da je Njemačka najvažniji trgovinski partner u BiH", rekao je Torsten Pothof.

Događaj okupio je veliki broj njemačkih organizacija, institucija i firmi s ciljem predstavljanja njihovog angažmana i rada u BiH kao i firme i organizacije iz BiH. Pored Predstavništva njemačke privrede u BiH i Ambasade SR Njemačke u BiH, posjetioci su imali priliku upoznati se sa radom njemačkih organizacija kao što su: Goethe Institut, GIZ (Društvo za međunarodnu saradnju), Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), Schüler Helfen Leben, Help e.V, Centralna kancelarija za školstvo u inostranstvu (ZfA) kao i sa radom fondacija Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert, te nevladinih organizacija koje podržava Njemačka „Snaga žene“ iz Tuzle i Helsinški komitet Republike Srpske.

Među izlagačima na današnjem događaju našli su se i poznati njemački brendovi Audi, Folksvagen, Beurer, kao i Njemački centar za robotiku. Manifestaciji su se pridružile i kompanije sa sjedištem u Brčko distriktu BiH, kao što su „Voćar“ d.o.o., „Bosnaplod“ d.o.o., „Brčko gas“ d.o.o., „Energo sistem“ d.o.o. i „Termoelektro“ d.o.o., te kompanije „Interšped Logistick“ d.o.o. i TEM Mandeks d.o.o. U sklopu događaja za učesnike je organizovano i takmičenje u fudbalu gdje su sportašice Ženskog fudbalskog kluba „Lokomotiva“, Brčko, pokazale učesnicima svoje vještine.

Za najmlađe je organizovan i dječji kutak sa likovnim radionicama i ubrzanim kursevima njemačkog jezika.

Prije početka današnje manifestacije „Njemačka u Bosni i Hercegovini“ gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u Gradskoj vijećnici održao je sastanak sa Christiane Hohmann, ambasadorkom SR Njemačke u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti