Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Manjim naknadama protiv lažnih bolovanja

10.03.2018. 08:39 / Izvor: Nezavisne novine

Vlada USK je donijela odluku kojom se za 20 posto umanjuju naknade za bolovanje zaposlenicima koji rade u obrazovanju na području ovog kantona, potvrdio je kantonalni ministar za obrazovanje Muhamed Ramić.

Prema njegovim riječima, odluka je donesena kako bi se stalo ukraj sumnjivim bolovanjima koja proizvode velike gubitke u kantonalnom budžetu.

"Zaposlenici koji su na bolovanju prva 42 dana dobijali su naknadu u visini njihovog ličnog dohotka, a sada će ta naknada biti umanjena za 20 posto. Jednostavno, bolovanja su proteklih godina postala gorući problem koji opterećuje obrazovni sistem Unsko-sanskog kantona", istakao je Ramić.

Prema njegovim riječima, bolovanje trenutno koristi 300 prosvjetnih radnika, što zahtijeva angažiranje zamjenskih radnika, a time i dodatne troškove u obrazovnom procesu.

"Škole radnicima na bolovanju moraju pronaći zamjenu i sve to komplikuje nastavni proces. Novi ljudi se moraju platiti i gomilaju se troškovi, koji su ionako preveliki", kazao je Ramić.

Prema njegovim riječima, izuzeci od ove odluke biće mogući u tri slučaja, i to za vrijeme trudničkog bolovanja, povrede na radu i kada je zaposlenik donor tkiva i organa drugim osobama.

Premijer USK Husein Rošić ističe kako Vlada USK priprema zakonska rješenja kako bi identičnu odluku koja se odnosi na bolovanja implementirala i u druge oblasti koje se finansiraju iz budžeta.

Prema riječima direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje USK Almina Handanagića, broj osoba koje koriste bolovanje se svake godine povećava, a na ova izdvajanja iz kantonalnog budžeta godišnje se utroši i do 2,5 miliona maraka, što su, kako smatra, značajna sredstva.

"Protekle godine evidentirali smo preko pet hiljada radnika na bolovanju. Evidentno je kako najveći broj njih dolazi iz javnog sektora, a ono što je indikativno jeste da su pojedinci na bolovanju i po nekoliko godina", istakao je Handanagić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti