Mapa materijalne kulturne baštine pozicionirat će Kanton i Grad Sarajevo u svijetu

20.01.2021. 14:57 / Izvor: Akta.ba
Mapa materijalne kulturne baštine pozicionirat će Kanton i Grad Sarajevo u svijetu

Tokom sastanka akcent je stavljen i na rješavanje problema sedam institucija kulture

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić održao je danas sastanak sa šefom Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini Sinišom Šešumom, s kojim je razgovarao o regionalnoj olimpijskoj akademiji, što bi u budućnosti omogućilo da svi oni koji dođu u Sarajevo obiđu i Olimpijski muzej.

Tim povodom, ministar Avdić je istakao kako je za obnovu ovog muzeja  značajna finansijska sredstva izdvojilo i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Ovom prilikom ukazano je i na značaj Mape materijalne kulturne baštine, za koju je UNESCO već ranije pokazao svoj interes.

Planiram razgovore sa načelnicima sarajevskih općinajer upravo ta mapa ima poseban značaj u pozicioniranju Kantona i Grada Sarajeva u svijetu i za sve nas je važno da se brinemo i njegujemo naše kulturnom naslijeđe“, naglasio je ministar Avdić.

Tokom sastanka akcent je stavljen i na rješavanje problema sedam institucija kulture. O ovome pitanju, koje je i dalje ostalo otvoreno, razgovarat će se u narednom periodu, najavljeno je danas.

Na sastanku je bilo riječi i o Muzeju Ars Aevi, ali i o Sarajevo Film Festivalu.

Ovaj filmski festival, ne samo da doprinosi razvoju kreativnih industrija i kulture općenito, nego je prepoznatljiv u svijetu, te etablira naš grad kao poželjnu destinaciju u Evropi i svijetu“, poručio je ministar Avdić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti