Marić: Smiljevići su gorući problem koji treba sistemski riješiti

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Marić: Smiljevići su gorući problem koji treba sistemski riješiti

13.06.2019. 15:56 / Izvor: Akta.ba

Problem lokalne deponije Smiljevići bila je povod nastavka sjednice skupštinske Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša, na kojoj je, po riječima njenog predsjednika i zastupnika u Skupštini KS (SKS) Zvonke Marića jasno vidljivo kako je Vlada Kantona Sarajevo opredjeljena za strateško rješavanje ovog problema.

Sjednici su danas prisustvovali članovi Komsije, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić, te predstavnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Rad i predstavnici građana koji žive u naseljima oko deponije Smiljevići.

"Svi učesnici sjednice su se složili kako bi oni koji su usključeni u rješavanje ovog problema trebali biti bolje iskoordinirani. Ovo je životni problem, i ne trebamo dozvoliti da budemo "ugušeni u vlastitom smeću ", istakao je zastupnik Marić, te dodao kako deponija nije napravljena u gradu, nego je grad izgrađen oko deponije.

Naveo je da su ti objekti bespravno izgrađeni i niko nije za to da se oni sruše, ali i dalje nije jasno zašto se s njihovom gradnjom nastavlja.

"Očigledno su bivše vladajuće politike davale prešutnu saglasnost za gradnju, a objekti nikad nisu legalizovani", naglasio je zastupnik Marić.

Najavio je kako će se u narednom periodu učiniti sve da se ovaj gorući problem sistemski riješi, a najavljena je i tematska sjednica Vlade o ovom pitanju.

Također, na sjednici Komisije su dati prijedlozi da se uradi strategija koja bi podrazumijevala izgradnju nove deponije izvan grada, ili da se ova deponija Smiljevići uskladi sa savremenim standardima i metodama odlaganja, kao što je to npr. u Splitu ili Sloveniji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti