Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Marihuana bi se uskoro mogla legalizirati i u RS-u

Ministarstvo zdravlja Hrvatske prije nekoliko dana objavilo je da je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe preporučilo korištenje marihuane za liječenje oboljelih od karcinoma.

11.09.2015. 10:36 / Izvor: Večernji List

Ministarstvo zdravlja Hrvatske prije nekoliko dana objavilo je da je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe preporučilo korištenje marihuane za liječenje oboljelih od karcinoma, multiple skleroze i drugih teških bolesti. Uskoro bi se slično moglo dogoditi i u RS-u.

Nadležnost Agencije

Naime, Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske osnovao je povjerenstvo koje čine onkolozi, farmaceuti i neurolozi koje radi na izradi stručnog mišljenja o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, prenosi Press RS. Načelnica Klinike za onkologiju UKC-a RS Zdenka Gojković koja je i jedna od članica ovog povjerenstva, ali i zastupnica u NS RS, koji je i jedan od pokretača ove inicijative, kazala je ovom mediju da je stručno mišljenje praktično gotovo, te se uskoro mogu očekivati i prvi koraci na osnovi rezultata koji će biti predstavljeni.

I iz Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi RS potvrdili su za Press RS da su uputili dopis Društvu liječnika medicine RS i UKC-u RS da u okviru nadležnih medicinskih grana, prateći suvremena medicinska dostignuća u ovoj oblasti, izvrše stručne konzultacije i razmotre potrebu uvođenja kanabisa u terapiji određenih oboljenja. Međutim, Gojković navodi kako je trenutačno problem što legalizacija marihuane u medicinske svrhe nije pitanje samo RS zato što je za to nadležna Agencija za lijekove BiH koja bi morala kanabis staviti na listu lijekova koji su dopušteni za upotrebu u medicini.

Nada oboljelima

"Ovo je važno pitanje i mi nismo smjeli čekati da vidimo kako će se stvari odvijati u susjednim zemljama jer ljekovita djelovanja marihuane su nešto što je dokazano i već je poznato da kanabis pomaže u ublažavanju neželjenih učinaka kemoterapije. Čak je i američka organizacija za hranu i lijekove objavila studiju u kojoj navode da marihuana može utjecati na suzbijanje stanica tumora. Svakodnevno sam u kontaktu s ljudima oboljelim od najtežih oblika karcinoma koji se ne mogu izboriti s nesnosnim bolovima", kazala je Gojković i dodala da im lijekovi ne pomažu, a tada je jedini spas za kojim posežu marihuana. U Udruženjima oboljelih od multiple skleroze pozdravljaju ovu inicijativu i nadaju se da će se legalizacija uskoro provesti jer oboljeli svakodnevno trpe bolove koje im marihuana može ublažiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti