Marindvor pod videonadzorom: Plan je i da se kamerama pokriju javne površine

09.02.2019. 09:44 / Izvor: Oslobođenje
Marindvor pod videonadzorom: Plan je i da se kamerama pokriju javne površine

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovor o primopredaji nove opreme za videonadzor na Marindvoru.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovor o primopredaji nove opreme za videonadzor na Marindvoru, čiju nabavku i instalaciju je finansirala Općina Centar.

Tom prilikom načelnik je sa saradnicima obišao izgrađenu server-sobu koja je smještena u prostorijama ove policijske stanice na Marindvoru.

Nove kamere za videonadzor su postavljene na frekventnoj raskrsnici u Ulici Zmaja od Bosne između Zemaljskog muzeja BiH i Tehničke škole na Marindvoru u cilju povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju i opće bezbjednosti građana. Nakon što je krajem decembra prošle godine urađena savremena server-soba u sklopu sistema videonadzora, na pomenutoj lokaciji postavljene su četiri kamere - tri fiksne i jedna pokretna.

Kako je objasnio predstavnik firme Mibo komunikacije, koja je postavila opremu za videonadzor, pored novih kamera, na ovaj sistem su također spojene još četiri kamere postavljene prethodnih godina. Prednost ovog sistema je što dopušta proširenje kapaciteta, te kamere koje prave snimke visoke rezolucije također imaju analitičku funkcionalnost, tako da same detektuju traženu osobu ili vozilo. Novi sistem ima kapacitet da snima materijal u trajanju od 40 dana.

"Želimo da proširimo ovaj sistem videonadzora kako bismo pripadnicima naše policijske uprave olakšali posao, te povećali stepen sigurnosti naših sugrađana. Stoga imamo namjeru da što prije proširimo ovaj sistem videonadzora na cijelom području općine, gdje planiramo obuhvatiti također i javne površine, značajne objekte, te sve osnovne škole. Iako nismo u obavezi, Općina Centar je tokom nekoliko posljednjih godina za potrebe ove policijske uprave izdvojila oko 400.000 KM, dok smo za ovaj sistem videonadzora izdvojili iz našeg budžeta oko 70.000 KM", objasnio je Ajnadžić.

Kako je objasnio Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, koja je provela proceduru odabira firme za instalaciju novog sistema, nabavljen je i instaliran novi videonadzor sa veoma visokom rezolucijom prema uputama stručnih osoba iz Policijske stanice Centar koje rade sa novim sistemom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti