Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Marinković: Zaštititi strateški važnu proizvodnju hrane

15.05.2020. 07:54 / Izvor: SRNA

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je da će, nakon epidemije virusa korona, nadležni shvatiti da je proizvodnja hrane strateški važna, da je potreban veći agrarni budžet i da je neophodno zaštititi domaću proizvodnju.

Marinković je naveo da su kada je riječ o voću i povrću u ovom periodu primjećene bitnije promjene na tržištu ovih proizvoda i da očekuje da će poljoprivredni proizvođači u narednom periodu uspjeti da se izborimo sa problemima.

"Nadamo se da će konačno nadležni da shvate da je proizvodnja hrane strateški važna za svaku državu i da će pokušati da utiču na to da obzbijedimo prehrambenu sigurnost našeg stanovništva krajem godine kada se očekuju najveće posljedice epidemije", rekao je Srni Marinković.

On je podsjetio da godinama poljoprivrednici ukazuju na neophodnost zaštite domaće proizvodnje i da su nedovoljna sredstva agrarnog budžeta.

"Tražimo da se uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje jer je u tome ključ opstanka naših poljoprivrednika. To se jednako odnosi na sve poljoprivredne sektore, a sada je sezona kada voće i povrće tek pristiže", rekao je Marinković.

On je istakao da je Evropa pala na ispitu solidarnosti i da su poljoprivredni proizvađači svjesni toga naglašavali da će se sigurno sve zemlje na kraju okrenuti same sebi i obezbjeđivanju prehrambene sigurnosti svog naroda.

"U jednom momentu bez obzira koliko sada zavisili od uvoza doći ćemo u situaciju da ćemo papreno plaćati uvozne proizvode jer nećemo imati domaće", rekao je Marinković.

On je istakao da se prate svjetska dešavanja, prognoze svjetskih stručnjaka i Organizacije UN za prehranu i poljoprivredu (FAO), te da će predstojeća jesen, odnosno zima, biti ključni kada je riječ o proizvodnji hrane.

"Hrana će u tom periodu jako bitan proizvod. U tom kontekstu možemo spomenuti činjenicu da su sve zemlje apelovale na svoje poljoprivrednike da se zasiju velike površine i proizvedu što više hrane", rekao je Marinković.

On je naveo da u prilog zahtjevu poljoprivrednika da se zaštiti domaća proizvodnje govori i činjenica da je EU nedavno uvela prelevmane na uvoz kukuruza i pšenice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, te upitao zašto BiH ne učini nešto tako.

Marinković je naveo da su Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i onaj prijevremeni, potpisan prije 12 godina, glavni uzroci vrtoglavog pada proizvodnje.

"Nismo nikada tražili da se zaustavi uvoz, nego da se uvedu određena sezonska ograničenja kada su u pitanju voćarski i povrtarski proizvodi, odnosno određene kvote koje su nekada i bile na snazi i asolutno imamo uvjerenje da je svako uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje ne samo opravdano, nego i neophodno", naglasio je Marinković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti