Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Martinović: Osnažiti antikorupcijske mehanizme u javnim nabavkama

03.03.2021. 12:41 / Izvor: Fena

Predsjedavajuća Skupštine Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) Aleksandra Martinović izjavila je danas u Sarajevu da bi unaprijeđenje Zakona o javnim nabavkama, putem usvajanja izmjena i dopuna, trebalo podrazumijevati osnaživanje antikorupcijskih odredbi.       

TI BiH je organizirao konferenciju o temi “Unapređenje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini” u okviru USAID-ove podrške građanima u borbi protiv korupcije. Martinović je uoči početka konferencije kazala da su neposredan povod za njeno održavanje nedavne legislativne aktivnosti, naročito usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama od Vijeća ministara BiH.

Martinović je dodala da se radi o prijedlogu u čijoj izradi je aktivno učestvovalo civilno društvo u saradnji s radnom grupom koju je formiralo Vijeće ministara. Izvještaji Evropske komisije govore o obavezi dodatnog usklađivanja sa evropskim pravnim okvirom, odnosno sa novim direktivama o javnim nabavkama, a koje u značajnoj mjeri unapređuju transparentnost čitavog ciklusa javnih nabavki, od planiranja do realizacije ugovora.

"Dodatni motivi za izmjene zakona bili su otklanjanje određenih tehničkih grešaka koje su se pokazale u primjeni aktuelnog propisa koji je usvojen 2014. godine, a TI BiH i ostatku civilnog društva najvažnije je bilo osnaživanje antikorupcijskih odredbi", naglasila je Martinović.  

Izmjene Zakona o javnim nabavkama u kojima su učestvovali i o kojima će danas detaljnije diskutovati, kako je dodala, predstavljaju jednu vrstu prelaznog rješenja obzirom da je broj potrebnih intervencija u aktulenom propisu, kako bi se izvršila sva potrebna usklađivanja sa evropskim direktivama i kako bi se riješili svi problemi u praksi, daleko prevazilaze nešto što može zvati izmjenama i dopunama.

Martinović je napomenula da zakonski prijedlog danas ne izgleda onako kako je izgledao kada izašao iz radne grupe, dodajući da se radi o uklanjanju nekoliko odredbi iz tog prijedloga koje tretiraju pitanja modela krivičnog djela, te inspekcijskog nadzora.

"Mi bismo u narednom periodu očekivali da se prije svega osnaže sankcije, a koje smo izgubili kroz odredbe koje se odnose na inspekcijski nadzor, zatim neku alternativu za jačanja kapaciteta Agencije za javne nabavke BiH, te aktivniju ulogu i čak aktivnu legitimaciju, odnosno mogućnost podnošenja žalbi u postupcima javnih nabavki i za druge javne institucije kao što je slučaj u zemljama regije", navela je Martinović.  

Iz TI BiH su najavili da će na konferenciji učestvovati ambasador SAD Eric Nelson, specijalni predstavnik delegacije EU u BiH Johann Sattler i predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin. Također, na panelu će učestvovati predstavnici Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić i Predrag Kožul, te predstavnici Agencije za javne nabavke BiH, Ureda za razmatranje žalbi BiH, te Direkcije za evropske integracije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti