Martinović: Osnažiti antikorupcijske mehanizme u javnim nabavkama

03.03.2021. 12:41 / Izvor: Fena
Martinović: Osnažiti antikorupcijske mehanizme u javnim nabavkama

Martinović je dodala da se radi o prijedlogu u čijoj izradi je aktivno učestvovalo civilno društvo u saradnji s radnom grupom.

Predsjedavajuća Skupštine Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) Aleksandra Martinović izjavila je danas u Sarajevu da bi unaprijeđenje Zakona o javnim nabavkama, putem usvajanja izmjena i dopuna, trebalo podrazumijevati osnaživanje antikorupcijskih odredbi.       

TI BiH je organizirao konferenciju o temi “Unapređenje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini” u okviru USAID-ove podrške građanima u borbi protiv korupcije. Martinović je uoči početka konferencije kazala da su neposredan povod za njeno održavanje nedavne legislativne aktivnosti, naročito usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama od Vijeća ministara BiH.

Martinović je dodala da se radi o prijedlogu u čijoj izradi je aktivno učestvovalo civilno društvo u saradnji s radnom grupom koju je formiralo Vijeće ministara. Izvještaji Evropske komisije govore o obavezi dodatnog usklađivanja sa evropskim pravnim okvirom, odnosno sa novim direktivama o javnim nabavkama, a koje u značajnoj mjeri unapređuju transparentnost čitavog ciklusa javnih nabavki, od planiranja do realizacije ugovora.

"Dodatni motivi za izmjene zakona bili su otklanjanje određenih tehničkih grešaka koje su se pokazale u primjeni aktuelnog propisa koji je usvojen 2014. godine, a TI BiH i ostatku civilnog društva najvažnije je bilo osnaživanje antikorupcijskih odredbi", naglasila je Martinović.  

Izmjene Zakona o javnim nabavkama u kojima su učestvovali i o kojima će danas detaljnije diskutovati, kako je dodala, predstavljaju jednu vrstu prelaznog rješenja obzirom da je broj potrebnih intervencija u aktulenom propisu, kako bi se izvršila sva potrebna usklađivanja sa evropskim direktivama i kako bi se riješili svi problemi u praksi, daleko prevazilaze nešto što može zvati izmjenama i dopunama.

Martinović je napomenula da zakonski prijedlog danas ne izgleda onako kako je izgledao kada izašao iz radne grupe, dodajući da se radi o uklanjanju nekoliko odredbi iz tog prijedloga koje tretiraju pitanja modela krivičnog djela, te inspekcijskog nadzora.

"Mi bismo u narednom periodu očekivali da se prije svega osnaže sankcije, a koje smo izgubili kroz odredbe koje se odnose na inspekcijski nadzor, zatim neku alternativu za jačanja kapaciteta Agencije za javne nabavke BiH, te aktivniju ulogu i čak aktivnu legitimaciju, odnosno mogućnost podnošenja žalbi u postupcima javnih nabavki i za druge javne institucije kao što je slučaj u zemljama regije", navela je Martinović.  

Iz TI BiH su najavili da će na konferenciji učestvovati ambasador SAD Eric Nelson, specijalni predstavnik delegacije EU u BiH Johann Sattler i predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin. Također, na panelu će učestvovati predstavnici Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić i Predrag Kožul, te predstavnici Agencije za javne nabavke BiH, Ureda za razmatranje žalbi BiH, te Direkcije za evropske integracije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti