Mašić: Društvene mreže su imale veliki značaj za vrijeme poplava

30.05.2014. 09:50 / Izvor: eKapija.ba
Mašić: Društvene mreže su imale veliki značaj za vrijeme poplava

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić za eKapija.ba kaže da su u vrijeme najvećih poplava koje su zadesile našu zemlju društvene mreže odigrale nezamjenjivu ulogu u širenju informacija iz poplavljenih područja.

Prethodnih nekoliko tjedana, kada su poplave harale državom, društvene mreže su bile mjesto na kojem su se građani organizirali, razmjenjivali informacije o poplavama, unesrećenim te načinima na koje im se najbolje može pomoći.

Iako su se koristili i Facebook i Twitter, u ovisnosti od toga što koja organizacija ili pojednici preferiraju,Twitter se pokazao brži za protok informacija zbog svoje specifičnosti i profila ljudi koji ga koriste.

Ipak, ono što je bilo vidljivo je da su društvene mreže veoma malo koristili političari i institucije u komunikaciji sa građanima iako je to možda bi najbolji način da se sazna stvarna situacija i potrebe na terenu, u tom vremenu kada su sve komunikacije bile pokidane.

Federalni ministar obrazovanja, kojeg je Vlada FBiH imenovala na čelo tima za koordinaciju prihvata humanitarne pomoći od pojedinaca i pravnih lica u sklopu kriznog stožera Federacije, bio je jedan od izuzetaka jer je na Twitteru stalno bio dostupan građanima za upite i koordinaciju.

O tome koliko su mu u tim kriznim vremenima u radu pomogle društvne mreže Mašić za eKapija.ba kaže da su u vrijeme najvećih poplava, pogotovo u prvih nekoliko dana, društvene mreže odigrale nezamjenjivu ulogu u širenju prijeko potrebnih informacija iz poplavljenih područja.

Sve te informacije, je kaže, proslijeđivao nadležnim na svim razinama. Između ostalog, navodi, da je na osnovu toga već u subotu (17.5. 2014.) na sjednici Vlade predložio i uspostavljanje call centra koji će pružati građanima neophodne informacije i kontakte nadležnih, što je već u nedjelju (18.05.) i stavljeno u funkciju.

''Društvene mreže su postale sastavni dio obavljanja javnog života i sigurno su uticale i na povećanje transparentnosti i odgovornosti. Meni pomažu u svakodnevnom obavljanju posla i sigurno jedan dio zasluga, za već drugo pozitivno revizorsko mišljenje Ureda za reviziju FBiH koje je dobilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, pripada i prijedlozima i sugestijama koje dobivamo putem društvenih mreža'', kaže nam federalni ministar obrazovanja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti